Tanjug
Aleksandar Vučić

Srbija postaje svetska sila u proizvodnji vakcina. Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je iz Abu Dabija da je dogovorena zajednička proizvodnja vakcine kompanije Sinofarm zajedno sa Kinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Proizvodni pogon u kom će se prvo puniti i pakovati, a zatim i potpuno proizvoditi vakcine Sinofarma biće otvoren 15. oktobra. Pošto Srbija već u maju počinje u Institutu Torlak proizvodnju i ruske vakcine sputnjik, to će dodatno ojačati poziciju i ulogu naše zemlje u regionu, ali i šire, jer u pandemiji ko ima vakcinu taj je ispred svih.

Vučić je ovu izuzetnu vest saopštio nakon sastanka sa princom prestolonaslednikom i zamenikom glavnokomandujućeg Oružanih snaga UAE Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom. Predsednik je precizirao da će u roku od dve nedelje sve biti javno potpisano i da je reč o potpuno novoj fabrici za Sinofarm vakcine, koja će se graditi zajedno sa UAE i Kinezima u Srbiji. On je ukazao i na dogovorenu proizvodnju ruske vakcine u Institutu Torlak.

Biće i za Afriku

– Ne znam da li razumete šta to znači da Srbija proizvodi dve vakcine: jednu vektorsku (rusku), a drugu sa umrtvljenim virusom (kinesku), koja je možda najprirodnija. To znači zdravlje ljudi koje je pored ekonomije vojske i broja stanovnika jedan od najvažnijih stubova jedne zemlje. Ulažemo mnogo i još ćemo, ali to daje Srbiji ogromnu snagu. Time ćemo moći da pomažemo i našim prijateljima širom sveta, u Africi ili na drugim mestima. Mnogo veliku snagu time dobijamo – istakao je Vučić.

Predsednik je istakao da će Srbija imati dovoljne količine vakcina za sopstveno stanovništvo, ali i za ceo region. On je objasnio da će Srbija morati makar po proizvodnoj ceni da prodaje vakcinu regionu, jer sve što uradimo za svoj narod neće imati značaja ako u regionu postoji problem.

Vučić je istakao da je na Srbiji da odredi građevinsko zemljište za novu fabriku koja će u budućnosti moći da proizvodi i druge vakcine.

Spremni za sve viruse

– Sada imamo koronu, ali je jasno da će za godinu ili deset doći novi virus. Evo, provere urađene u kovid-bolnici u Batajnici pokazale su da je ogroman broj ljudi, čak većina, zaraženo novim britanskim sojem korona virusa koji povećava smrtnost i brže ide kroz narod. Zato molim ljude da se paze i da idu što pre na vakcinaciju. Evo ovde, kao i mi, imaju četiri vrste vakcina i svi idu na imunizaciju iako nije obavezna – rekao je predsednik.

On je zaključio da Srbija kroz dualno obrazovanje, koje kreće na univerzitetima, dobija još više stručnjaka i da će u saradnji sa Kinezima i UAE u budućnosti biti ispred svih u jednoj od najvažnijih sfera života, što govori kako tehnologija i cela zemlja idu napred.

Tri miliona doza mesečno

Predsednik Aleksandar Vučić preneo je da će Srbija biti u stanju da proizvodi dva ili tri miliona doza mesečno, a da će s onim što će da radi sa vakcinom sputnjik imati ogromnu snagu.

– Nadam se da nikome takva Srbija neće smetati. Želim da verujem da je to za zdravlje celog regiona. Srbija će neuporedivo biti veća u odnosu na današnju – rekao je Vučić.

Spasli smo se

Proizvodnja vakcine, prema Vučićevim rečima, odlična je vest i za ekonomiju Srbije.

– Ja sam čak ustao u jednom trenutku na sastanku. Zamolio sam da šetam, jer sam bio toliko uzbuđen pošto znam šta to za Srbiju znači i kakvu joj prednost daje u godinama koje dolaze. Mi smo time spasli našu zemlju – poručio je predsednik.

Ekspertski plan

Vučić je naglasio da je srećan, jer nije očekivao da će ovako brzo biti postignut dogovor.

– Nećemo imati previše tehničkih problema, jer je ovde najveći ekspert koji je radio za Kineze, a sada je u UAE zadužen da se to sprovede u delo, čovek koji je izradio najbolji plan vakcinacije, ali i kompletne borbe protiv korona virusa, za šta dobija priznanja širom sveta – dodao je on.

Sputnjik iz Torlaka 20. maja

Proizvodnja ruske vakcine sputnjik u Institutu Torlak u Beogradu počinje 20. maja ove godine, saopštio je ministar Nenad Popović posle sastanka u Moskvi s ministrom industrije i trgovine Denisom Manturovim.

Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi gde će se praviti ova vakcina, a dinamika posla dogovorena je sa stručnjacima Instituta Gamalej i farmaceutske kompanije Generijum i zasnovana je na osnovu ruskog iskustva proizvodnje sputnjika u nekoliko fabrika. Planirano je da u prvom ciklusu proizvodnje u Torlaku bude proizvedeno četiri miliona doza.

Imunizovan i šeik

Vučić je preneo i da je čuo da je ruska vakcina izvrsna, a da u UAE kažu da i Fajzerova daje odlične rezultate. On je dodao da je slušao dr Milanka Šeklera iz Kraljeva, koji je govorio slične stvari koje je čuo u UAE.

– Ne znam koju je vakcinu primio šeik Muhamed, ali znam kojom su se imunizovali u njegovom okruženju. Odlučivali su između one koja je prirodna i za koju mogu da garantuju da je bezbedna, a mogu da je prime i deca i trudnice. Znam da je Haldun (Al Mubarak, direktor Mubadale) primio sinofarmovu vakcinu, a on je najizbirljiviji – naglasio je Vučić.

On je preneo da će UAE od 1. aprila početi proizvodnju ruske sputnjik vakcine, a na osnovu ličnih odnosa može se garantovati da će Srbija imati dovoljno vakcina.

On je apelovao na sve građane da traže da se vakcinišu, a od vlasti da poziva ljude da se svi imunizuju.