FSFS

Proteklog vikenda, tačnije od 18. do 21 aprila u austrijskom gradiću St. Pelten, održan je jedan od pet turnira Svetske serije u stonom fudbalu. Ovaj nivo takmičenja je po važnosti odmah ispod Svetskog kupa, koji se održava svake dve godine.

Na ovogodišnjem turniru koji je trajao četiri dana nastupilo je oko 400 igračica i igrača iz 19 zemalja sveta u četiri kategorije (open, žene, juniori i veterani) i 22 discipline. Igralo se na 70 Garlando World champion stolova.

Ove godine je reprezentacija Srbije krenula sa ambicijom da u Kupu nacija napravi korak više u odnosu na prošlu godinu kada je zaustavljena u četvrtfinalu od Austrije.

Za Srbiju su ove godine debitovala dva igrača: Denis Marinković, koji je prošle godine bio sprečen da učestvuje jer mu se supruga porađala tog vikenda, kao i Laslo Teke, igrač sa ogromnim iskustvom na međunarodnoj sceni, međunarodni sudija i čovek koji zna kako se osvajaju velika takmičenja. Laslo je rođen u Srbiji (u Senti) i posle četiri godine od kako je poslednji put igrao za selekciju Austrije, od ove godine nastupa pod zastavom Srbije.

Uz njih dvojicu, naši predstavnici u St. Peltenu su bili i Vladislav Popović (selektor i kapiten), Igor Babić, Vladimir Kojić, Branislav Buba Kovačević i Nebojša Kovačević. Milan Barajić i Miloš Đorđević su na poziv austrijskog saveza stonog fudbala bili u organizacionom timu turnira.

Zbog uskršnjih praznika, raspored igranja je bio nešto izmenjen u odnosu na prethodne godine, pa je Kup nacija odigran u četvrtak. Nastupilo je 9 reprezentacija u muškoj konkurenciji: domaćin Austrija, Srbija, Švajcarska, Nemačka, Češka, Slovenija, Poljska, Rusija i Turska.

Povodom nastupa reprezentacije, predsednik Federacije stonog fudbala Srbije, Miloš Đorđević je izjavio:

Svi mečevi u Kupu nacija se igraju na jedan dobijeni set, pobednik je ekipa koja prva postigne dvadeset golova. Prvo se igra jedan dubl, pa dva singla i potom još dva dubla. Nastupaju po četiri igrača, bez prava izmene tokom meča. U kvalifikacijama smo igrali četiri meča:

SRBIJA – Turska 20:15, SRBIJA – Švajcarska 20:14, SRBIJA – Austrija 12:20, SRBIJA – Rusija 20:14

Protiv Turske i Rusije smo sve vreme vodili i kontrolisali igru, potom smo doživeli možda i visok poraz protiv Austrije, a velika pobeda nad Švajcarskom, pobednikom Kupa nacija prethodne dve godine nam je dala nadu da možemo u sam vrh. Sa tri pobede i jednim porazom, kvalifikacije smo završili na trećem mestu. Taj plasman nas je u četvrtfinalu poslao da igramo protiv reprezentacije Slovenije, od koje smo izgubili u kvalifikacijama na ovom turniru prošle godine i od osnivanja naše Federacije 2015. godine u nekoliko susreta do sada ih nismo pobeđivali. Posle jednog dubla i jednog singl meča, rezultat je bio 8:4 za Sloveniju i činilo se da će tako biti i ovoga puta. Jedan od naših najiskusnijih igrača, Branislav Buba Kovačević jepotom u singlu odigrao fantastično, dobio protivnika 7:4, u ukupnom rezultatu 12:11 za Sloveniju. Do kraja smo se potpuno vratili u meč i slavili sa 20:16.

Posle pobede nad Slovenijom čekalo nas je polufinale sa Austrijom, koja nas je pobedila istim rezultatom kao i u kvalifikacijama – 20:12 za domaćina.

Meč za treće mesto je uvek borba koja će se ekipa bolje oporaviti od poraza u polufinalu. Našim momcima nije nedostajalo motiva i protiv favorizovane Nemačke, prvoplasirane u kvalifikacijama na čelu sa aktuelnim svetskim šampionom Tomijem Hasom, su pokazali klasu! Vodili smo tokom celog meča i na kraju je bilo 20:16 za Srbiju. Ovo je prva medalja sa velikih takmičenja koju je osvojila naša reprezentacija.

Do kraja takmičenja smo svakog dana osvajali bar po jednu medalju. U singl i dubl takmičenjima ostvareni su sledeći rezultati:

Forward shootout

2. mesto Vladimir Kojić

Old school dubl (91 par)

1. Branislav Kovačević i An Cihan (Turska)

3. Igor Babić i Christian Studi (Švajcarska)

Classic Open dubl (87 parova)

1. Laslo Teke i Branislav Kovačević

Kompletne rezultate možete pogledati na sledećem linku:

Izvor:
Vestionline, FSFS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here