Tanjug/AP
Aleksandar Vučić i Šarl Mišel

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa  predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom u Generalnom sekretarijatu predsednika Republike.

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić izjavio je da je srećan što je ugostio Mišela i da je to veoma značajno za nas.

– Poseta Šarl Mišela je u ovom trenutku veoma značajna za našu budućnost. Predsedniku Mišelu sam zahvalan jer je uvek spreman da čuje argumente srpske strane, i zato što je uvek pokazivao želju da Zapadni Balkan brže ide ka EU – rekao je predsednik.

Vučić je rekao da je tokom sastanka istakao da mu je cilj Srbija na evropskom putu.

– To nije samo emocionalno pitanje, već pitanje razuma. Ja ću da odgovorim onome od čega svi beže, i mene nije ni malo sramota da kažem koliko je značajna saradnja sa EU. 31 milijardu evra iznosi robna razmena koju smo imali prošle godine – istakao je Vučić.

Istakao je da se govorilo o regionu i o tome da se sačuva mir i stabilnost, ali i o dijalogu Beograda i Prištine.

– Predsednik Mišel nam je ukazao kako da nastavimo reforme. Mi smo uvek opredeljeni i spremni za dijalog – rekao je on.

On je naveo da mu je Mišel rekao da bi Srbija trebalo da radi na vladavini prava, i rekao da je razumeo sve reči brige sa kojom se Šarl Mišel suočava.

“Verujem da uz podršku predsednika Mišela možemo da postignemo velike i važne stvari. Razgovarali smo i energentima i tržištu u Srbiji, i možemo da očekujemo podršku EU po tom pitanju.”

Prema njegovim rečima, govorilo se i o sankcijama Rusiji.

“Predsednik Mišel je pokazao izuzetno snažnu želju i očekivanja EU da se Srbija priključi sankcijama Ruskoj Federaciji, ja sam ga upoznao sa našim političkim stavovima”.

Na kraju, Vučić se zahvalio Mišelu na dolasku.

“Mi u Srbiji poštujemo sve koji nam dođu, a naročito one koji dođu s dobrim namerama. Hvala na poštovanju koje ste pokazali prema našoj zemlji”.

Nakon predsednika Srbije, medijima se obratio i Mišel. On se zahvalio na dobrodošlici i čestitao Vučiću na pobedi na izborima.

– Imamo priliku da razmenimo stavove danas sa vama u Beogradu. Ovo šalje snažan signal za saradnju Srbije i EU. Upravo smo šposetili naučno-tehnološki park, i pokazali koliko znači kada Evropa uloži u istraživanje. Mi zapravo ulažemo u srpski narod. Zbog toga je EU vodeći investitor. Investiranja su preko 30 miliona na Balkanu, u različitim sektorima – rekao je Mišel.

On je dodao i da će konektor preko Bugarske diversifikovati snabdevanje naše zemlje gasom.

Otkrio je i kada će se održati sastanak 27 lidera EU sa liderima ZB.

“U junu ćemo da organizujemo sastanak 27 lidera EU sa liderima Zapadnog Balkana”.

Na pitanje da pojasni izjavu o stvaranju geopolitičke zajednice, Mišel je rekao da ima dve poruke.

“Potrebno je da otvorimo dodatna poglavlja u pregovorima. Ja sam bio jasan – to bi bio prioritet – da lideri u regionu imaju platformu odmah, kako bismo se odmah uhvatili u koštac sa pitanjima sa kojima se suočavamo”, naglasio je Mišel.

On je naveo da usled konflikta u Ukrajini nikad nismo bili pred ovakvim geopolitičkim izazovima.

– Naš cilj je da razgovaramo kako bismo izgradili platformu za lidere, kako bi odlučili, možda na sastancima dva puta godišnje, i da odredimo agendu u budućnosti. Za sve koji žele da se priključe EU, ja mislim da će to njima pomoći – rekao je Šarl Mišel i zaključio da je potrebno pronaći snažniju zajednićčku ambiciju u cilju bezbednosti, prosperiteta i stabilnosti.

Govoreći o evropskoj geopolitičkoj zajednici, Vučić je rekao da je danas konkretnije razgovarao sa Mišelom, ali je ranije o tome bilo reči i sa Makronom.

“Da budem otvoren, nemam ništa protiv, ne vidim zavereničke teorije. Uvek će biti onih koji će da pronalaze dlaku u jajetu. Nezavisno od situacija, svake godine bismo imali priliku da prisustvujemo velikim samitima 27 lidera i da tamo govorimo”.

– Verujem da ćemo se, posle razgovora sa Vladom, tome sa zadovoljstvom prikloniti. Dakle, ovo što je pokrenuo predsednik Mišel trebalo bi značajno da nam pomogne i videćemo na tom samitu 23. juna kada se sastanemo. Meni je važna Srbija – rekao je Vučić.

5 COMMENTS

  1. Cudo nema antievropskih komentara. Casni Srbin? Mile Plavi, Vitez…..ode vam Srbija u Evropsku Uniju. Hahahaha

  2. Dosadio si već sa time “EU je prioritet”! Može tebi biti prioritet i Monika Beluči, ali đaba, kad teonan e šmirgla! Tako i EU ne šmirgla Srbiju, jer je njoj prioritet “Kosova”i “Kosovari”!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here