Srbiji pada izvoz: Hrvatima slađa čokolada

N. S. Preradović - Vesti
1
pixabay.com

Dok Srbija muku muči sa izvozom čokolade u Hrvatsku, naše komšije nemaju taj problem.

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore i Državnog zavoda za statistiku izvoz hrvatske čokolade u našu zemlju je čak 44 odsto veći u poređenju sa 2017. godinom.

Samo u 2017. godini Hrvati su od izvoza ove poslastice zaradili 15, 7 miliona evra, a čokolade su među pet top hrvatskih proizvoda na srpskom tržištu.

Lane je došlo do prave eksplozije izvoza čokolada na naše tržište: ukupan izvoz hrvatskih čokolada izvezenih u Srbiji iznosio je gotovo 22,7 miliona evra, što je činilo oko 3,6 posto ukupnog hrvatskog izvoza u Srbiju, a čokoladama osiguralo uspon na drugo mesto hrvatskih proizvoda koji se izvoze u našu zemlju.

Mlađen Kovačević, ekonomista kaže da ga ne čudi takav odnos koji je nepovoljan za našu zemlju, jer u Hrvatskoj još  vlada nekorektan stav prema srpskim proizvodima.

– Hrvatski uvoznici generalno manje uvoze srpske proizvide, jer ne žele da se zamere političkom rukovodstvu – stav je dr Kovačevića.

1 COMMENT

  1. Jedina cokolada koja valja kod nas u Srbiji je Galeb od domacih proizvoda. Ostale kao da si stavio maslac u usta i jedes. Nasi proizvodaci bi trebali malo da probaju cokolade po svetu pa da se po tim normama prave cokolade. Nije ni cudo sto niko nece nase cokolade.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here