EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
ZAŠTITNICA TERORISTA: Medlin Olbrajt i Hašim Tači sa Bilom Klintonom u Prištini

Demokratski jastrebovi, sastavljeni od albanskih i bošnjačkih lobista, novoizabranom američkom predsedniku SAD Džozefu Bajdenu i saradnicima izneli su preporuke rešenja za Zapadni Balkan, koje nagoveštavaju da će nova administracija pojačati interes za zemlje bivše Jugoslavije i svom snagom se obrušiti na Srbe. To je neizbežno ako Bajden uvaži sugestije bivše državne sekretarke Medlin Olbrajt, predsednika Komiteta za spoljne poslove američkog Predstavničkog doma Eliota Engela, kongresmena Majka Mekola i stručnjaka za Zapadni Balkan Danijela Servera i Januša Bugajskog.

Oni su pred Odborom za spoljnopolitička pitanja izložili svoja viđenja američke politike na Balkanu, čija se suština, baš kao i u vreme Klintonove administracije, svodi na lomljenje kičme Srbima. Polazna i završna tačka njihovog horskog nastupa je nepodeljen stav da se Srbija natera da prizna Kosovo i da BiH mora da se “reformiše i rekonstruiše” , što podrazumeva razgradnju Dejtona, a time i entiteta, pre svega Republike Srpske.

Zagrevanje za presing na Srbiju i Srpsku bio je nastup Olbrajtove, koja je predložila usvajanje strategije i nagrađivanje država regiona za sprovedene reforme, uz pojačan pritisak na zemlje koje to ne čine.

– Kosovo treba da razvija svoju državnost, a Srbija da ne stopira taj proces – poručila je bivša američka državna sekretarka.

U istom tonu nastavili su i ostali, a naročito Eliot Engel, koji je istakao da mu “nijedna zemlja više od Kosova nije dotakla srce”.

– Srbiji neće biti odobreno članstvo u EU uniju sve dok ne prizna Kosovo – rekao je Engel, ističući da “blokiranje Kosova u UN samo smeta Srbiji”.

Za pojačan pritisak na Beograd zalaže se i Danijel Server, profesor na Univerzitetu “Džon Hopkins”, s tim što on zagovara i direktno mešanje i u BiH.

– Dijalog Beograda i Prištine može da pomogne u rešavanju kosovskog problema, ali je potrebno da se SAD umešaju i da dođe do obostranog priznanja Srbije i Kosova i razmene ambasadora. Što se tiče BiH, Dejtonski sporazum nije dovoljan i sada služi interesima “etničkih pljačkaša” – rekao je Server.

To misli i Januš Bugajski, koji predlaže “konstitutivnu i izbornu reformu u BiH”. On od Bajdena zahteva da suzbije uticaj Kine i Rusije na Zapadnom Balkanu, što traži i kongresmen Majk Mekol, koji poručuje da “Srbija treba da shvati da joj Putin i Si Đinping nisu prijatelji”.

Olbrajtova uzor državnom sekretaru

Profesor Srđa Trifković nema dilemu da će nova administracija nastaviti stopama Klintonovih, na šta ukazuju i poruke jastrebova iz okrilja demokrata, koji imaju veliki uticaj na buduće Bajdenove saradnike, što se naročito odnosi na Madlen Olbrajt.

– Novi državni sekretar Entoni Blinken se rukovodi idejama Olbrajtove, a one su, najjednostavnije rečeno, mešanje u poslove drugih država. Blinken je čovek koji je počeo da gradi karijeru zagovarajući antisrpske intervencije na Balkanu. Srbija zato od nove Bajdenove administracije ne može da očekuje ništa dobro – uveren je Trifković.

Spremaju nam orkan napada

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik tvrdi da se na Srpsku sprema orkan napada, koji počinje pričom o Visokom sudskom i tužilačkom savetu i hajkom protiv predsednika tog tela Milana Tegeltije, kadra iz RS.

– Tegeltijin slučaj nije odvojen jer postoji opšta haranga za pripremu atmosfere nakon dolaska Džozefa Bajedna na mesto predsednika SAD – upozorava Dodik, koji ističe da je i nastup Olbrajtove i ostatka ekipe u Spoljnopolitičkom odboru američkog Kongresa sastavni deo te harange, tim pre što su glavni izvestioci nekadašnja državna sekretarka SAD i Danijel Server osvedočeni promoteri bošnjačkih interesa. Server se, uz to, već duže vreme otvoreno zalaže za ukidanje Dejtonskog sporazuma i entiteta, dok i Januš Bugajski osporava postojanje Republike Srpske.

– Ta ekipa predlaže državni udar u BiH, kojim treba da se promeni ukupni politički i ustavni poredak. Oni koji se tome suprotstavljaju treba da budu zatvoreni, proterani i eliminisani. Da bi se to desilo, prvo moraju ovladati VSTS-om, zatim tužilaštvima na nivou BiH, a ima naznaka da žele da vrate strane sudije i tužioce i jasno je kuda sve to ide. Ovo je deo plana potpunog rušenja RS. Međutim, Srpska ima elemente da se tome suprotstavi. Ima ustavnu, zakonsku poziciji i narod, tako da neće biti prihvaćeno ništa što se nudi sa strane – poručuje Dodik.