Vesti
SVAKA POMOĆ DOBRODOŠLA: Braća Tomović

Grupa čitalaca “Vesti” iz Beča i okoline, koju čine dobrotvori poreklom iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, obradovala je ovih dana, sa ukupno 500 evra, nekoliko nevoljnika u Raškoj oblasti.

U propratnom pismu ovi dobrotvori ističu da su u ovaj deo Srbije uputili i dva paketa, kao i da su u obezbeđivanju donacija koje će, osim u Rašku oblast, biti upućene siromašnima i u drugim delovima Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, učestvovali i njihovi prijatelji i saradnici iz Francuske, Italije i Španije.

Na ravne časti

Donatori su naglasili da se donacija podeli na pet jednakih delova i da po 100 evra dobiju: samohrani otac Vukomir Tomović iz Novog Pazara koji godinama sam i bez ikakvih prihoda brine o nepokretnim sinovima Ivanu i Predragu, Slobodan Bandović iz sela Gradac na Pešteru, koji nadničeći jedva prehranjuju suprugu Stanku, majku Mariju i decu Stefana, Radišu, Marka i Milicu i teško bolesni usamljenik Miloš Marković iz zabitog sela Pavlje na padinama Golije.

PREZIMIO: Miloš Marković

Po 100 evra namenjeno je i Umihani Nurković iz Smoluće kod Tutina, siromašnoj i samohranoj majci koja jedva prehranjuje i školuje četvoro dece, i Milanu Ackoviću iz sela Odojevići na Rogozni, koji je sav svoj život (nije se ženio) posvetio teško bolesnoj sestri Gorici sa kojom, daleko od grada i puteva i bez ikakvih prihoda, jedva preživljava.

Grupa dobrotvora iz austrijske prestonice naglašava i da su paketi sa odećom, namirnicama i slatkišima upućeni porodicama Tomović i Bandović. Takođe ističu da su stalno uz nevoljnike iz rodnog kraja i da će i ubuduće pomagati štićenicima Humanitarnog mosta “Vesti”, ali i drugima u nevolji.

– Svaka donacija iz naše dijaspore nama je velika pomoć, podrška i ogromno olakšanje jer, ako izuzmemo mizernu socijalnu pomoć, drugih prihoda nemamo, a valja nam se hraniti, lečiti i zimi ugrejati. Dobri ljudi iz dijaspore pomogli su nam da se izborimo sa svim nedaćama, čak su nam i kuću izgradili. Zbog toga smo doživotno zahvalni “Vestima” i njihovim čitaocima, pomažu nam godinama, srcem i dušom. Hvala puno i donatorima iz Beča, Bog neka ih čuva – poručuje Vukomir Tomović.

Za sina lek

– Donaciju ću potrošiti za lečenje sina Radiše koji još ima problema sa govorom. Svaki odlazak lekarima i logopedima u Sjenici i Novom Pazaru puno nas košta, čeka nas i kontrola u Beogradu, možda i nova operacija. Sakupljamo i novac za uključenje struje i konačno useljenje u kuću koju su nam izgradili dobrotvori iz celog sveta – kaže uz veliku zahvalnost donatorima Slobodan Bandović.

Slobodan Bandović

I ostali štićenici su veoma zahvalni na podršci.

– Do pre dve godine bio sam gladan i bez lekova, mislio sam da je kraj blizu i da neću preživeti prvu zimu koja dođe, ali, nakon apela u “Vestima” i pomoći koju sam dobio, moj život se znatno promenio nabolje. I dalje živim bedno i u oronuloj kući bez grejanja i vode, ali bar ne gladujem, bude i za lekove. Hvala puno dobrotvorima iz Beča, hvala svim drugim dobrim ljudima koji su mi slali donacije i tako me spasli smrzavanja – ističe Miloš Marković, siromašni i usamljeni starac iz zabitog Pavlja na Goliji.

Reči zahvalnosti šalju i brat i sestra Milan i Gorica Acković iz zabitog Odojevića na Rogozni. Donaciju iz Beča potrošiće za nabavku najosnovnijih namirnica i lekova. Nadaju se da će bar nešto preteći i za izmirivanje duga za struju.

Krava je spas

– Retko dobijamo pomoć, a kada je dobijemo puno se obradujemo, jer nam život znači. Pošto Goricu, zbog smetnji u razvoju, ni trenutka ne smem da ostavim samu, a prve komšije su nam udaljene nekoliko kilometara, nisam u mogućnosti da bilo šta radim i zaradim za naše najosnovnije preživljavanje. Mali vrt i krava koju su nam svojevremeno kupili čitaoci “Vesti” jedina su nam imovina. Hvala do neba na svakoj pomoći – poručuju sa Rogozne Milan i Gorica Acković.

Briga o mališanima

– Sama brinem o deci Adelihi, Adelisti, Ildi i Arminu. Ne bih mogla da ih prehranim i ugrejem da nije bilo pomoći iz dijaspore. Čitaoci “Vesti” i drugi dobrotvori sagradili su nam i novu kuću, puno nam pomaže i humanitarac Hido Muratović. Bog im dao sve što u životu poželeli, uverena sam da će Svevišnji nagraditi njihova dobra dela – naglašava Umihana Nurković, samohrana majka iz Smoluće kod Tutina i dugogodišnji štićenik našeg Humanitarnog mosta.

HVALA DIJASPORI: Umihana Nurković sa decom