Vesti
DOBRODOŠLICA U HRAMU: Poseta Crkveno-školskoj opštini "Sveti Sava" Grinzboro

Ambasador Republike Srbije u Australiji, Rade Stefanović je početkom prošle nedelje bio u zvaničnoj poseti državi Viktoriji.  Posetu je započeo 9. septembra, obilaskom srpske zajednice u Melburnu. Imao je priliku da poseti Srpsku školu “Vuk Stefanović Karadžić” u Sent Albansu, a posle toga je boravio i u Crkveno-školskoj opštini “Sveti Sava” Grinzboro.

Posetu školi u Sent Albansu, ambasador Stefanović je iskoristio da razgovara o mogućnostima da se cela škola i grupe učenika uključe u program Ministarstva prosvete Republike Srbije, čime bi matica preuzela i deo finansiranja potreba ove škole.

U subotu uveče, na praznik Sabora Srba svetitelja, čast da ugoste ambasadora Stefanovića, imali su parohijani crkve Sveti Sava Grinzboro.

“Srbi iz Viktorije, nažalost, nisu naviknuti na posete ambasadora, pa je vest o dolasku ovako važne ličnosti u našu parohiju jako pozitivno dočekana“, stoji na zvaničnoj Fejsbuk stranici ovog srpskog hrama.

Ambasadora je ispred hrama pred početak večernje službe dočekao starešina, otac Dejan sa brojnim narodom.

Posle večernje službe upriličeno je posluženje, a to je bila prilika da parohijani i razgovaraju sa ambasadorom Stefanovićem. Pitanja su se uglavnom ticala nekih praktičnih konzularnih usluga koje pruža srpska ambasada. Bila je to prilika da ambasador Stefanović, koji je inače i bivši košarkaški sudija, razgovara sa zemljacima o nastupu srpske košarkaške reprezentacije na Svetskom prvenstvu.

Svi su se složili da su ovakve i slične posete izuzetno bitne za srpske zajednice u Australiji. Uprava hrama Svetog Save je iskoristila ovu priliku da pozove ambasadora na Folklorni sabor koji se održava 7. oktobra ove godine.

U nedelju, 10. septembra, ambasador je prisustvovao svetoj liturgiji u Crkvi Sveti Đorđe u Sent Albansu, gde je pripremljen i prigodan program. Ambasadora Stefanovića su dočekali starešina hrama Borislav Petrović, protođakon Miodrag Tomić i brojni parohijani. U njegovu čast, Kolo srpskih sestara je pripremilo bogatu trpezu, a za kulturno-umetnički program su se pobrinuli omladinska grupa “Sveti Đorđe”, đaci srpske škole “Vuk St. Karadžić” i treća grupa folklorna grupa “Morave”, koja je odigrala kolo iz Posavine.

Priredba u čast ambasadora
POSEBNA PAŽNJA: I torta za uvaženog gosta
ZAGRLJAJI: Svečani doček u Sent Albansu
U Srpskoj školi “Vuk Karayić” u Sent Albansu

Razgovori u parlamentu

U ponedeljak i utorak, 11. i 12. septembra usledili sastanci sa zvaničnicima Vlade Viktorije. Ambasador Stefanović je imao prilike da se sastane sa guvernerkom Viktorije, profesorkom Margaret Gardner AC i da se u prijatnom razgovoru osvrnu na dugogodišnje veze između Australijanaca i Srba.

Veliko zadovoljstvo ambasadoru Srbije predstavljalo je da se sretne sa Kolinom Bruksom, članom parlamenta i ministrom za multikulturalna pitanja Vlade Viktorije i razgovara sa njim o mogućnostima buduće saradnje u oblasti obrazovanja, privrede i investicija, i sporta.

U Parlamentu Viktorije, Rade Stefanović se sreo sa poslanicima opozicije, i to sa zamenikom lidera opozicije i ministrom za trgovinu i investicije u senci Dejvidom Sautvikom, s kojim je imao srdačnu diskusiju na temu Parlamenta, dok je sa ministrom u senci za multikulturalna pitanja, Trangom Luom razgovarao o  ekonomskoj saradnji, položaju srpske zajednice u Australiji i drugim raznim temama.

Margaret Gardner AC i ambasador Stefanović
Dejvid Sautvik, ambasador i Trang Lu

Poboljšanje ekonomske saradnje

Rade Stefanović je proveo i prijatno veče sa članovima Australijsko-srpske privredne komore (ASCC) u Melburnu. Kako stoji na zvaničnoj X stranici Ambasade Srbije u Australiji, to je bila dobra prilika za razmišljanje o trenutnom stanju stvari i budućim planovima u cilju poboljšanja trgovine i ekonomske saradnje između Srbije i Australije.

Sastanak sa predstavnicima komore

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here