Vesti
Vernici u hramu Svetog Georgija u Kabramati

Na praznik Uspenje presvete Bogorodice, 28. avgusta, episkop australijsko-novozelandski Siluan služio je svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Svetog Save – Novi Kalenić kod Kanbere, uz sasluženje sveštenstva i svešteno-monaštva Mitropolije, kao i molitvenog prisustvova monaštva svete porodice, i srpskog naroda Kanbere i Sidneja.

Vladika Siluan i arhimandrit Teodor Bojić u manastiru Sveti Sava u Ilajnu

Posle pročitanog jevanđelja, vladika je besedio na temu praznika, a nakon molitve osvetio je novi tron u koji je uneta – ‘tronisana’, kopija čudotvorne ikone Trojeručice hilandarske, koju je u oktobru mesecu prošle, 2022. godine, dopratio u Australiju iguman Svete carske lavre, arhimandrit Metodije.

Sveta liturgiju u manastiru Svetog Save u Ilajnu

Nakon osvećenja trona, episkop je blagoslovio slavske darove koje su pripremile sestre Saveza kola srpskih sestara u čast nebeske zaštitnice i njenog slavnog uspenja. Po završetku liturgije episkop je čestitao praznik sestrama.

Starešina manastira u Ilajnu, arhimandrit Teodor

– Čestitam dragim sestrama Savezu kola srpskih sestara, poštovanoj predsednici Saveza, sestri Milici Kozlini koja se službeno nalazi u Srbiji, sestri Radmili Terzić potpredsednici i kolačaru, svim predsednicama i vrednim sestrama Kola srpskih sestara širom Mitropolije ANZ, praznik i slavu SКSS – Uspenje presvete Bogorodice – rekao je vladika Siluan.

Otac Dejan Milošević dočekuje vladiku u hramu Svetog Save u Grinzborou

Ujedno je sestrama poželeo zaštitu presvete Bogorodice, s rečima da ih uvek prati i čuva na svakom koraku.

Pričešće u Kabramati

– Da vam svima bude uzor neiscrpne inspiracije za rad, odnosno za službu ljubavi, koju vršite unutar naše svete crkve. Da nastavite da budete ukras naše Mitropolije, koju ukrašavate i obogaćujete pre svega onom najvećom hrišćanskom vrlinom – ljubavi, služenja Bogu i svome rodu. Srećan vam i veliki jubilej, 120. godina od osnivanja prvog KSS u Beogradu na praznik Uspenja 1903, koji se obeležava ove godine. Na mnogaja ljeta, drage sestre! – poželeo je vladika Siluan.

Služba u Grinzborou

Nakon toga je usledila trpeza ljubavi, koju su vredne sestre pripremile za ukrepljenje svih prisutnih.

Vernici u hramu Svetog Save u Grinzborou

Liturgija u Kabramati

U 12. nedelju po duhovima, episkop australijsko-novozelandski Siluan služio je svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog velikomučenika Georgija u Kabramati.

Najmlađi čekaju da ih vladika pričesti

Episkopu je sasluživalo sveštenstvo i sveštenomonaštvo Mitropolije, uz prisluživanje ipođakona i čtetaca sidnejskog namesništva i prisustva vernog naroda.

Služba u Grinzborou

Po jevanđelju vladika Siluan je u svojoj besedi govorio o potrebi vezivanja srca za neprolaznu i večnu istinu Hristovu, o vaspitanju dece u duhu pravoslavlja i borbi protiv svega onoga što preti da nas odvoji od boga.

Presecanje slavskog kolača Kola srpskih sestara

Poseta Viktoriji

Episkop Siluan je doputovao u manastir Svetoga Save u Ilajnu uoči praznika preobraženja Gospodnjeg, 18 avgusta.

Presecanje slavskog kolača Kola srpskih sestara

Na sam praznik, 19. avgusta vladika Siluan je uz sasluženje sveštenomonaštva i sveštenođakonstva služio liturgiju u manastiru Svetog Save u Ilajnu.
U 11. nedelju po duhovima, vladika je posetio hram Svetog Save u Grinzborou gde je služio liturgiju uz sasluženje sveštenstva melburnškog namesništva.

Osvećenje novog trona u manastiru Svetog Save – Novi Kalenić

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here