Lična arhiva
Predstavio početak moderne srpske države: Predavanje Dejana Segića

U organizaciji Saveza Srba u Štajerskoj održana je manifestacija Sretenjski susreti kojom su Srbi iz Austrije započeli obeležavanje Sretenja, Dana državnosti Republike Srbije.

Cilj manifestacije bio je da predstavi početke moderne srpske države i ukaže na dva bitna istorijska događaja tokom turbulentnog 19. veka – podizanje Prvog srpskog ustanka 1804. godine i donošenje Sretenjskog ustava 1835.

Predavanje na temu: “Srpska revolucija – od ustaničkog do ustavnog Sretenja (1804-1835)” održao je istoričar Dejan Segić, zamenik sekretara SPKD Prosvjeta Austrija.

Dragi gosti: Irina Karamarković i Robert Krotcer

Program manifestacije vodila je Dragana Hajgli, učiteljica Prosvjetine škole srpskog jezika, a uz učenike Prosvjetine škole učestvovali su i predstavnici lokalnih udruženja iz Graca, KUD “Sveti Sava”, Udruženja Kulturna baština i identitet integriteta, HO Srbi za Srbe i sportskog kluba “Obilić”.

Manifestaciji su prisustvovale brojne zvanice – Marko Blagojević, ambasador Srbije u Austriji, Milica Vučković, konzul Srbije, Nada Knežević, predstavnica Privredne komore Srbije u Austriji, Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji, Marko Sarić, predsednik SPKD Prosvjeta Austrija, predstavnici UO Saveza Srba u Austriji. Bio je tu i veliki broj drugih uvaženih zvanica iz Graca i Beča, među kojima i Danko Delić iz Linca, Aleksandar Matić iz Srpskog centra.

Domaćini sa zvanicama

Svojim prisustvom program su uveličali dr Irina Karamarković, predsedavajuća u Savetodavnom veću za strance u Gracu, i Robert Krotcer, gradski savetnik za integracije u Gracu, koji pružaju podršku u radu Prosvjetine škole srpskog jezika, a koji su posebno pomogli u procesu formiranja Prosvjetine biblioteke.

“Njihovo prisustvo je od velikog značaja i pokazalo je podršku i angažovanje državnih institucija i organizacija u promociji srpske zajednice u Austriji. Ova manifestacija je pokazala da su rezultati nepunih šest meseci od reaktiviranja Saveza Srba u Štajerskoj već vidljivi. Zajedničkim naporima i okupljanjem oko jedne ideje srpska zajednica u Štajerskoj je pokazala svoju spremnost da kroz različite projekte pokaže svoje jedinstvo i prisutnost u Austriji. Ovaj brz napredak je primer kako je zajednički rad i angažovanje ključno za postizanje ciljeva”, ističe se u saopštenju Saveza Srba Štajerske.

Vodila program: Dragana Hajgli

Predstavnici Saveza Srba u Austriji su ovom prilikom naglasili da snažno podržavaju projekte srpskih klubova i udruženja širom Austrije, te da je važno da se afirmišu ideje koje doprinose jedinstvu srpske zajednice u Austriji. Istakli su da će njihova podrška uvek biti prisutna kao podsticaj za dalji razvoj i jačanje srpske zajednice u Štajerskoj i šire.

Ovaj događaj, osim što je posvećen obeležavanju važnog datuma u istoriji srpskog naroda, bio je prilika da se promoviše naša kultura, ali i jačanje veza među Srbima u Austriji. Učesnici su se saglasili da su ovakvi događaji izuzetno značajni za promociju srpske tradicije i identiteta.

Dr Marija Đokić Petrović i ambasador Marko Blagojević

O školi i jeziku

Rad Prosvjetine škole srpskog jezika u Gracu predstavila je dr Marija Đokić Petrović, koordinatorka Prosvjete za Štajersku. Ona je govorila o aktivnostima Prosvjetine škole srpskog jezika, osnivanju Prosvjetine biblioteke, a dotakla se i statusa srpskog jezika u Austriji, koji je ovih dana aktuelna tema, izrazivši ulogu Prosvjete kao pionira i dugogodišnjeg borca u procesu nezavisnosti srpskog jezika u Austriji.

Oduševili publiku: Jana, Strahinja i Miloš

Rodoljubivi stihovi

Prisutne je posebno oduševio deo programa koji su izveli učenici Prosvjetine škole. Učestvovalo je troje đaka – Strahinja Jović je recitovao pesmu “Domovina” Dušana Vasiljeva, Jana Jović je čitala o životu Đorđa Petrovića Karađorđa, a Miloš Pavlović je odrecitovao autorsku pesmu “Srbija”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here