Srpska dozvola u osmoj deceniji

0

Sa vlasnikom auto škole: Vojislav Petković i Aleksandar Mijajlović
 

– Veliki sam patriota. Vozačku dozvolu za automobil dobio sam u Parizu još 1968, godinu dana pošto sam došao u Francusku. Hteo sam da imam srpsku vozačku dozvolu. Pored toga, pošto se nisam odjavio iz Pariza, a više vremena provodim u zavičaju, francusku dozvolu mogu da koristim samo mesec dana, pa nisam hteo da me policija juri – priča Petković za "Vesti".

 

On dodaje da je testove spremao gotovo dva meseca i da je je uzeo više časova vožnje nego što je zakonski miminum da se ne bi obrukao. Doduše, priznaje, bilo mu je veoma teško da vozi školski. Vozio je malo brže, pa je predviđenu maršrutu umesto za 45 prošao 10 minuta ranije. Ali, ako se uzme u obzir da je samo kamionom za potrebe svoje firme prešao 860.000 kilometara, teško je izračunati koliko je sati proveo u automobilu.

 

Pokazuje novu dozvolu: Vojislav Petković

– Pohađao sam poznatu Auto-školu 54 u Jagodini jer je njen vlasnik Aleksandar Mijajlović moj kolega u lovu i zato što sam čuo da je to napredna škola, koja radi već 12 godina. Ko god je slušao instrukture, nije mu problem da položi – kaže Petković.
Mijajlović kaže da je Petković ponos njihove auto-škole, koji je ispit prve pomoći, testove i vožnju položio iz prvog puta. Odlično je savladao sve što je od njega traženo na ispitu. Mladi treba da vide kako je on vitalan i oran da uči i vozi pod stare dane – kaže Mijajlović, koji je instruktor od 1976. godine i čija je škola jedna od samo šest u Jagodini koje su dobile licencu od nekadašnjih 11 auto-škola.

Inače, Petković je u Pariz otišao daleke 1967. godine i kaže da se nije pokajao.

– Da sam ostao u Srbiji, ne znam da li bih zaradio za hleb – veli Vojislav.
 

Potomci po svetu

Vojislav i Petrija u Francuskoj su kupili kuću sa 12 ari placa, u kojoj vole da okupljaju veliku familiju. U Parizu su i njihova kćerka Branka i sin Borisav. Branka živi sa sa suprugom Radetom Jankovićem, sinom Bobanom, snahom Jelenom i unukama Marijom i Lidijom, a Borisav sa suprugom Momirkom i sinovima Oliverom i Sašom. Oliver i njegova suprugu Marija, Francuskinja po poreklu, imaju dvogodišnju ćerku Anu. Saša živi sa Dijanom.
-U Jasenovi smo napravili kuću od 300 kvadrata, ali deca ne žele da se vrate zbog loše situacije. Petrija i ja se ne odjavljujemo iz Pariza jer želimo da budemo sa decom i unucima, ali i zato što želimo tamo da se lečimo – kaže Petković.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here