Srpska ekonomija je težak bolesnik

0

Konačno je došao red na ekonomiju: Rasim Ljajić
 

"Prvi put imamo konsenzus političke elite, struke i javnosti da je ekonomija najvažnije životno pitanje danas u Srbiji, ali je loše što je naša ekonomija težak bolesnik, pacijent kome treba ozbiljno izlečenje, nelikvidna je", kazao je Ljajić na godišnjoj skupštini Unije poslodavaca Srbije.

 

Prema njegovim rečima, privreda Srbije je u velikom zaostatku, navodeći da u tehnološkom smislu zaostaje oko 30 godina. Ljajić je kazao da je Srbija, pre 20 godina izvozila 70 odsto onoga što proizvede, dok danas izvozi 25 odsto.

 

"Imamo stanje koje je neodrživo, a način da se to menja su reforme, prvo država treba da reformiše samu sebe, javni sektor, penzioni sistem, poreski, obrazovni sistem, a drugo su ekonomske reforme i stvaranje poslovnog ambijenta u koji vredi ulagati", kazao je on.

 

Ključna stavka da država stane na noge je privatni sektor, jer kako je dodao, država, kao stabilan poslodavac, više ne može da opstane. Prema njegovim rečima, 85 odsto studenata danas želi da radi u državnoj upravi i ne razmišlja o pokretanju sopstvenog biznisa, ocenjujući da dok je tako, nema napretka.

 

"Potrebna je stalna koordinacija države, privrede i obrazovnog sistema, bez toga dugoročno nema spasa", istakao je Ljajić. Ministar rada i zapošljavanja Aleksandar Vulin rekao je na skupu da je u interesu i države i poslodavaca borba protiv sive ekonomije, koja, kako je dodao, čini 30 ukupnog BDP.

 

"To je zastrašujući procenat i nema ničeg prečeg nego da se s tim izborimo. Kad se sa tim izborite, onda nemate nelojalnu konkurenciju, ne mozete da se borite s nekim ko ne plaća porez i doprinose", rekao je Vulin poslodavcima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here