Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik uveren je da će Republika Srpska odoleti svim pritiscima, pa i onim koji se najavljuju posle pobede Džozefa Bajdena na američkim predsedničkim izborima. Iako bi dolazak demokrata na vlast u SAD mogao da pogura aspiracije Bošnjaka i Albanaca, Dodik veruje da to neće moći da natera Srpsku da ustukne pred sve glasnijim inicijativama za centralizaciju BiH i ukidanje entiteta. Za to u Vašingtonu uveliko lobiraju demokratski jastrebovi, a ulje na vatru, koju su raspalili, dolivaju njihovi sledbenici u regionu, naročito političko Sarajevo i njihovi asistenti u neprekidnoj kampanji negiranja Republike Srpske. Međutim, Dodik tvrdi da njihovi napori neće uroditi plodom.

– Uprkos svima koji je osporavaju, Republike Srpska će opstati jer nije slučajan istorijski odraz nego težnja srpskog naroda za slobodom. Više od 140 ustanaka podignuto je za vreme Turaka i Austrougarske, odnosno protiv okupatorske vlasti. Svi ti ustanci imali su srpski predznak u borbi za slobodu i integraciju srpskog naroda. Republika Srpska je formirana pre sukoba u BiH i to je slobodarski čin naroda. Ustav je usvojila 28. februara 1992. godine, što govori da je demokratska tvorevina srpskog naroda koja će kao takva i ostati – kategoričan je Dodik.

Konstatujući da je Bajdenova pobeda osokolila snage koje su se smatrale poraženim u vreme mandata Donalda Trampa, on ne spori da je vidljivo da neki koji se sa strane mešaju u unutrašnje stvari BiH imaju nepromenjene stavove.

– Međutim, mogu se čuti i stavovi da je opasno zadirati u unutrašnja pitanja BiH, odnosno politički sistem i uređenje i da su neodrživa očekivanja za nekom vrstom centralizacije – rekao je Dodik za Srnu.

Komentarišući sve češće pretnje bošnjačkih političara Bajdenom, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH kaže da je činjenica da se političko Sarajevo srčano zalaže za ukidanje sadašnjeg sistema i uvođenje unitarističkog.

– Ovo govori da BiH nije zemlja koja ima smisla i time se potvrđuje nemogućnost njene održivosti. To što sanjaju ovu vrstu priče je jedna stvar, ali se time dovodi u pitanje njihov odnos prema bilo kojoj inicijativi o drugačijim mogućnostima uređenja BiH. Činjenica da je SDA usvojila rezoluciju u kojoj se govori da treba ukinuti entitete i uvesti BiH s regijama govori o njihovom nezadovoljstvu u BiH. Isto tako smo i mi nezadovoljni BiH, samo iz drugih razloga i povoda – ukazao je Dodik, ističući da se Srbi nisu borili za BiH, nego za svoju državu i da nikada nisu bili bosanski nego Srbi koji su hteli da se integrišu sa svojim srpskim narodom.

Ustavni sud BiH antisrpski

Govoreći o Ustavnom sudu BiH, njegovom radu i odlukama, Dodik je rekao da je taj sud usmeren protiv Srba.

– Protiv sudija Ustavnog suda BiH podnećemo tužbe u zemljama iz kojih dolaze jer je nezapamćeno u istoriji kako se sudije ponašaju prema jednom od konstitutivnih naroda i prema Ustavu BiH – poručio je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH.

Ikona primer politizacije pravosuđa

Dodik je ocenio da je situacija u pravosuđu BiH katastrofalna i da bi pojedinci bili zadovoljni kad bi nekoliko funkcionera iz Srpske bilo osuđeno na višegodišnje zatvorske kazne.

– Primer za to je ikona, odnosno neprekidna haranga u vezi s njom, koja se vodi iako je Ukrajina ne potražuje Ukrajina. Postoji izjava iz Agencije za koordinaciju policijskih tela BiH, koja je nadležna za saradnju s Interpolom, da Interpol nema podataka o potraživanju ikone. Međutim, nekima to uopšte nije važno. Ovde je bitno samo da ja budem napadnut, isto kao i Dragan Čović i njegovi saradnici. Sve to dovoljno govori o pravosuđu u BiH – zaključio je lider SNSD-a.

CIK mesto malverzacija

Odluka CIK-a o poništavanju izbora u Doboju i Srebrenici za Dodika svedoči o neprihvatljivom odnosu tog tela prema izbornom procesu.

– CIK hoće da napravi slučajeve od Doboja i Srebrenice, za šta nema razloga. Ako mislite da idemo na nove izbore, ići ćemo, iako nema potrebe. Ali, sve govori o odnosima i političkom dilu opozicije u Srpskoj s Bakirom Izetbegovićem i Željom Komšićem, što pokazuje da je CIK mesto malverzacija, a ne primene zakona – smatra Dodik.