O. Đoković
Sve je lepo: Emilija, Sara i Marokanka Rita

Srpska visoka moda ove godine obeležava važan trenutak u svojoj istoriji jer će se na prestižnoj Pariskoj nedelji mode predstaviti četiri naša dizajnera. Pred početak Paris Fashion Week 2023 u Kulturnom centru Srbije u francuskoj prestonici otvorena je izložba fotografija nazvana Prve četiri, na kojoj su prikazani modeli kvarteta srpskih modnih dizajnera. Taj kvartet čine Suzana Perić, Jelena Malešević, Aleksandra Džaković i kreativni tandem Jelena Zorić i Milica Tričković. Na izložbu su došle pre svega ljubiteljke mode svih godišta, a među našim damama i Francuskinje, Marokanke…

– Na incijativu Federacije visoke mode Francuske, koja je i sastavni deo Ministarstva industrije Francuske, četiri srpska dizajnera izlaze na internacionalnu scenu u okviru programa Dobrodošli u Pariz, a predstaviće se modnom revijom u Galeriji Burbon – najavila je, otvarajući izložbu, Natali Beljanski Popović, direktorka KC Srbije.

Adel, Roman, Ksenija i Jovana

Dodatne informacije o maštovitosti i lepršavosti srpske modne kreativnosti prisutnima je dala Svetlana Horvat, predsednica Srpske nedelje mode, koja svake godine ima više od 30.000 posetilaca. Horvatova nije krila ponos što su, posle nekoliko godina priprema, na francusku smotru, “na velika vrata”, ušle dve nove zemlje, Srbija i Portugalija.

– Velika je čast da smo ovde kao partneri Francuske. Daj Bože, da od ove godine nastavimo stalna druženja i predstavljanja najboljeg što ima Srbija. Hvala svima! – reči su Svetlane Horvat.

Na upoznavanje sa srpskom modom u Kulturni centar je došao mlad i lep svet. Svima je prijao pogled na bogatstvo ideja, ovaj put predstavljen na velikim fotografijama. Video se sjaj na licima prisutnih i toliko potrebna opuštenost u ovoj teškoj svakodnevnici. Tako su Emilija, Sara i Marokanka Rita momentalno prijavile da vole i prate modu koju i vide kao umetnost i dodale:

Ponosna na Srbiju: Konzulka Bečanović (desno)

– Je li, sve što je moderno – skupo je? Mi od odevnih predmeta najviše volimo haljine, pantalone i cipele.

Francuskinje Adel i Roman su u društvu sa Srpkinjama Ksenijom i Jovanom.

– šta mislite o modi? – pitanje je.

– Volimo modu.

Među simpatizere mode stigla je i konzulka Branislava Bečanović.

Natali Beljanski Popović

– Volim da pratim modu, a ponosna sam na moju Srbiju što učestvuje na Pariskoj nedelji mode, naravno, nadam se velikom uspehu. Mi smo u svemu nadaren narod, svuda imamo mesto u vrhu, samo da nam još više otvaraju vrata.

Evo, Pariz je otvorio vrata, srpski kvalitet je zvanično priznat. Galerija Burbon, mesto prezentacije srpskih modnih dizajnera je nekadašnja pariska rezidencija španske kraljevske porodice. Posle temeljne adaptacije, danas je veličanstveno mesto, na korak-dva od Trijumfalne kapije, zidovi sala su optočeni zlatnim listićima, lusteri kristalni, kamini mramorni, puno je ogromnih prozora, vitraža i staklenih vrata, podove krase mozaici i intarzije… Srbi će imati šta da pamte.

Ana Brajić i Ivana Todorović

Kreativnost

Beograđanka Ana Brajić (22) i Kuršumlijka Ivana Todorović (24) su u Gradu svetlosti na master studijima, ovako ocenjuju:

– Volimo modu, a sa parama nam škripi. Haljine preferiramo. Ova izložba, kao i moda u celini, su lep način da se izrazi kreativnost i ličnost.

Plesala: Sava Stanisavac

Buduća balerina

Vidljivo radosni i srećni bili su svi okupljeni, a najradosnija i najsrećnija Sava Stanisavac (13). Sve vreme je plesuckala, poskakival, i to na osnovama klasičnog baleta.

– Volim da se lepo obučem. Najlepše mi je kad sam u haljini. štiklice? Ne! Nije to za devojčice. šminkanje? Ne, ne volim, a šminkaću se kad narastem, biću balerina, prava balerina.

Hvala svima: Svetlana Horvat

Domovina uvek iznad svega

Novosođanka Svetlana Horvat je srpska modna perjanica. Od detinjstva je sa iglom u ruci, pratili su je talenat, mašta, dobar dizajn, kvalitet izrade, decenijama učesnica mnogih modnih revija, dobitnica brojnih nagrada, nanizana su poznanstva sa u svetu najpriznatijim kreatorima. Voli druženja uz razmenu energije, a iznad svega mlade. Podredila im se, zato je i stala na njihovo čelo, osnivač je Srpske modne nedelje kroz koju svake godine prođe 30.000 posetilaca i predstavi se 100 dizajnera. Svetlanin san i neumorna desetogodišnja borba bili su izlazak srpske mode na Parisku modnu nedelju. I, Svetlana je uspela! U Parizu, u Kulturnom centru Srbije, neposredno pred otvaranje izložbe, veoma sažeto opisala je svoja bitna opredelenja:

Moda?

– Moje sve! Moj život! Moda mi je život posvetlila. Bez mode bih bila emotivno prazna.
Pariz?

– Izazov. Potvrda. Prestonica mode. Od ranog detinjstva dolazim u Pariz koji poseduje najpoznatiju Nedelju mode na svetu.

Dijaspora?

– Nisam u velikom kontaktu sa naših ljudima u rasejanju, ne mogu da ocenjujem njihovu modu, a volim modu ispunjenu kulturnim nasleđem. Volim da u modnoj kolekciji prepoznam etno-simbole.
Srbija?

– Moja zemlja i u tome su svi odgovori. U mom poslu domovina je uvek iznad svega. A i posao kojim se bavim je vrsta diplomatije. Neizmerno sam ponosna na Srbiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here