Tanjug
Vojska Republike Srpske

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da politička borba za Republiku Srpsku nikada nije prestala, da ona neće ratovati čak i ako bude napadnuta, već će se politički odbraniti.

Dodik je istakao da je ključna borba bila da se ne promeni Ustav BiH, a bilo je pokušaja.

– Ako smo uspeli nešto da uradimo, uspeli smo da očuvamo Ustav – istakao je Dodik i dodao da se tu vidi šta je nadležnost, ko može da predloži zakon, a nigde ne piše da je to visoki predstavnik.

Podsetio je da se od 2006. godine krenulo da se zaustavi prenos nadležnosti, i već je učinjeno 2008. godine kada je visoki predstavnik pokušao da nametne poslovnik o radu Parlamentarne skupštine BiH i promeni način glasanja, ali su srpski predstavnici najavili da izlaze pa je to povučeno.

Dodik je naveo da je 56 službenika smenjeno da bi se došlo do navodne saglasnosti o formiranju Oružanih snaga BiH, ali Republika Srpska smatra da to nije bilo regularno i nije fer.

– Za nas je sasvim dovoljno da je to bilo u uslovima nametanja, kažnjavanja, to je bilo nelegitimno, nelegalno – istakao je Dodik u Beogradu na tribini “Republika Srpska – vraćanje otetih ustavnih nadležnosti”.

“25 odsto Srba ne želi u Oružane snage BiH”

On je naveo da će Narodna skupštinu u petak razmatrati informacije o oduzetim nadležnostima Srpskoj, koje će biti povučene, što je, kaže, diglo galamu u svetu, posebno kada je reč o povlačenju saglasnosti o Oružanim snagama.

– Od Oružanih snaga BiH nemamo ništa, tamo Srbi ne idu, fali 40 odsto Hrvata, a muslimani hoće da popune te kvote. Budžetska stavka u budžetu BiH je najveća za Oružane snage, iznosi 370 miliona, koja realno rečeno, nije nikakva vojska, ali je veliki potrošač – rekao je Dodik.

Dodatna stvar je da se ide u povlačenje saglasnosti i da se moraju smanjiti troškovi, rekao je Dodik i dodao i da 25 odsto Srba ne želi da ide u Oružane snage BiH, pa da bi za deset godina u toj vojci bilo 80 odsto Bošnjaka.

“Priča o ratu dolazi iz Sarajeva”

Kada je reč o priči o sukobima koja dolazi iz Sarajeva, Dodik je rekao da ova situacija ne iziskuje nikakav sukob, ovo je čisti politički proces.

– Republika Srpska neće ratovati ni ako bude napadnuta, mi ćemo se politički odbraniti, priča o ratu dolazi iz Sarajeva – istakao je Dodik.

Ukazao je i na priču da se ukine konstitutivnost narod, sa kojom se bori, i naveo je da se neće odustati od toga da se iz Republike Srpske bira Srbin.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here