Youtube/ZUNIC TV KANAL
Čija je ovo zgrada: Skupština Republike Srpske u Banjaluci

Banjaluka sprema brz i efikasan odgovor na odluku Ustavnog suda BiH da stopira primenu Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u Republici Srpskoj i gotovo izvesnu odluku po kojoj će taj zakon biti proglašen neustavnim. Odgovor je jednostavan i već viđen – biće napisan novi zakon.

Dogovorili su to lideri vladajuće koalicije koji su razmatrali dalje korake nakon odluke Ustavnog suda koji je u četvrtak zakon privremeno stavio van snage i to na zahtev nekoliko bošnjačkih političara koji traže da taj akt bude proglašen neustavnim. Imajući u vidu raniju praksu te institucije, šanse da te apelacije ne budu prihvaćene su minorne i Banjaluka namerava da posegne za istim mehanizmom kao i prošle godine kada je takođe Ustavni sud osporio zakon koji tretira istu oblast. Novi zakon donet je u decembru, a sarajevski političari su počeli da ga osporavaju čim je stupio na snagu krajem prošlog meseca.

– Ta odluka je sramna. Mi znamo šta radimo. Imovina koja pripada Republici Srpskoj pripadaće i dalje. Pripremamo novi zakon i ponovo ćemo ga doneti, pre nove odluke Ustavnog suda. Nema odstupanja. Niko od predstavnika Srpske neće učestvovati u razgovorima na nivou BiH na temu imovine. Nismo spremni na popuštanje – poručuju zvaničnici Srpske.

Podsetimo, reč je o zakonu koji reguliše vlasništvo nad imovinom koju danas koriste institucije Srpske. Paradoksalno je, recimo, da danas zgradom u kojoj je smeštena Narodna skupštine RS ne gazduje upravo Srpska. Sarajevski političari, pak, traže da se tom imovinom upravlja sa zajedničkog nivoa.

Pre nego što je odluku doneo Ustavni sud, primenu zakona je stopirao i nemački diplomata Kristijan Šmit pozivajući se na bonska ovlašćenja koja imaju visoki predstavnici u BiH.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da je Ustavni sud BiH, donoseći privremenu meru o Zakonu o nepokretnoj imovini, pokušao da “ispravi brljotinu Kristijana Šmita”, čime ga je i ponizio.

– Republika Srpska nastavlja pravni kontinuitet svojih odluka i u odnosu na FBiH ima superiorno ponašanje. U FBiH se radi u skladu sa Zakonom o šumama i šumskom zemljištu, iako je stavljen van snage i nikada niko nije reagovao, niti Ustavni sud doneo privremenu meru, niti se tima bavila Kvinta, a ni ambasadori – navodi Stevandić.

On otkriva da će pravni odgovor na odluku Ustavnog suda BiH dati Narodna skupština Republike Srpske na narednoj sednici, a ako bude bilo potrebno biće održana i posebna sednica.

– Privremena mera je trenutno onesposobila naš zakon, ali ćemo ga usvojiti u nekom drugom obliku da bismo zadržali pravni kontinuitet odluka Srpske – rekao je Stevandić.

Dirigovanje stranaca

Odluka Ustavnog suda BiH o privremenom stavljanju van snage Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske nije pravna, već politička i dirigovana od dela međunarodne zajednice u sadejstvu sa političkim Sarajevom, ocenio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac. On je istakao da imovina pripada i pripadaće Republici Srpskoj.

– Ako kandidatski status nije farsa, zašto su OHR i stranci u Ustavnom sudu i dalje prisutni – upitao je Košarac.

Krnji sud

Protiv odluke Ustavnog suda BiH o privremenoj meri glasao je samo srpski sudija Zlatko Knežević. To praktično znači da je ponovo došlo do preglasavanja predstavnika Srba u toj instituciji što je praksa koja se ponavlja godinama unazad. Osim bošnjačkih i stranih sudija, donošenje privremene mere ovaj put je podržala Valerija Galić, hrvatski sudija. Inače, Ustavni sud BiH trenutno radi u okrnjenom sastavu imajući u vidu da su upražnjena dva mesta, jedno hrvatsko i jedno srpsko. Neizvesno je kada će ta mesta biti popunjena.