PKS
Šangaj CIIE

Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije i ove godine organizovali su nastup srpskih kompanija na Međunarodnom uvoznom sajmu “China International Import Expo”(CIIE) u Šangaju. Na sajmu koji je otvoren 5. novembra predstavlja se 12 kompanija iz Srbije, a kineski partneri i ostali posetioci i pored otežanih uslova zbog pandemije korona virusa imali su priliku da se upoznaju sa ponudom srpske prehrambene industrije.

Sajam je tradicionalno otvorio predsednik NR Kine Si Đinping, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić i lideri drugih zemalja obratili su se putem video-linka na ceremoniji otvaranja.

U hali za prehrambene proizvode, na štandu Srbije površine 200 kvadrata predstavljeni su proizvodi kompanija: “Van Drunen Farms Europa” Banatsko Karađorđevo, “Mlekara Šabac”, “ITN Group” Zemun, “BMN Malinas Požega, “Damar Confit” Beograd, “Fruškogorski vinogradi” Banoštor, “Rubin” Kruševac, “Frikom Beograd, “Nova Sloga” Trstenik, “Simex Original” Subotica, Vinarija Čoka plus Subotica i Aronija vita Krnješevci.

Organizatori CIIE su Vlada NR Kine i Kineski međunarodni uvozno-izvozni biro, a sajam je dobra platforma na kojoj Srbija može da predstavi svoj ekonomski potencijal i da se naše kompanije pozicioniraju na kineskom tržištu.

Mirjana Đurić iz kompanije Fruškogorski vinogradi kaže “Vesti” da je ta kompanija već pet godina prisutna na zahtevnom tržištu najmnogoljudnije zemlje sveta.

– Ovo nam je prilika da kineskom tržištu predstavimo svoje nove proizvode, poboljšamo postojeća partnerstva i nađemo nove kupce u kineskim provincijama u kojima nismo prisutni – kaže Mirjana Đurić za Vesti”.

Nenad Terzić, izvršni direktor Aronija vite kaže da su Kinezi suvlasnici ove firme, te su tako prisutni na ovom tržištu.

– Izvozimo klasična srpska vina, sokove od aronije i čajeve. Ovo tržište je veoma zahtevno i dragoceno – uveren je Terzić.

Naša zemlja treći put učestvuje na ovom izuzetno važnom sajmu.

– Ove godine izlaže manji broj proizvođača, i to samo iz oblasti agrarne industrije. Nema sumnje da situacija sa korona virusom nije ovako neizvesna da bi mnogo veći broj srpskih proizvođača predstavio svoje proizvode u Kini. Nažalost, pandemija je i na ovo uticala, ali je bez obzira na to, značajno da Srbija održi svoj kontinuitet na sajmu i da kineske kompanije i potrošači i dalje imaju mogućnost da se bolje upoznaju sa našim proizvodima – rekla je prof. dr Katarina Zakić, naučna saradnica Instituta za međunarodnu politiku i privredu u intervjuu Kineskoj medijskoj grupi.

Ona je istakla da je bez kontinuiteta i stalne promocije teško doći do novih tržišta, a pogotovo do kineskog, koje je jedno od najkompetetivnijih tržišta na svetu.

Očekuju smanjenje carina

Prof. dr Katarina Zakić ističe da se nada da će određeni broj srpskih proizvoda dobiti manje carine.

– Upravo carine utiču na to da određeni broj proizvoda poput vina ne može da stigne do kineskog tržišta – ukazuje Zakićeva.

Šansa za meso i mlečne proizvode

Marjan Božović, prvi savetnik za ekonomske poslove Ambasade Srbije u Kini, ističe da je uloženo mnogo napora koji će dati rezultat u sledećoj i narednim godinama.

– Posle ogromnog zalaganja veliki broj novih srpskih proizvođača dobio je dozvole za izvoz mesa i mesnih proizvoda u Kinu. Proizvođači mleka i mlečnih proizvoda dobili su četiri, a očekuju se još dve dozvole za izvoz – rekao je Božović.