Lična arhiva
DECA UŽIVALA: Druženje sa Jacom i Radom iz Štramplice

U Drezdenu je u januaru ove godine pokrenuta Drezden roditeljska inicijativa Balkan čiji su različiti programi pre svega namenjeni deci i organizovani na srpskom jeziku. Kruna inicijative je zahtev Ministarstvu prosvete Srbije za organizovanje dopunske nastave, koji je prihvaćen i mališani iz Drezdena će sesti u klupe u avgustu.

Različiti programi čine bogat opus ove inicijative, a inicijator svega je Igor Stevanović, diplomirani inženjer mašinstva iz Beograda koji za “Vesti” kaže da je ideja došla potpuno spontano.

– Moja petogodišnja ćerka bila mi je najveći motiv za ovu inicijativu. Od kako smo se doselili iz Beča, nije imala bliži kontakt sa maternjim jezikom i kulturom osim u porodici, a u Drezdenu nije postojala nikakva vrsta ponude. Sve je praktično počelo na Dan maternjeg jezika kada sam samoinicijatvno organizovao prezentaciju srpskog jezika u Vili kulture. Bili su tu Nemci, Rusi, Ukrajinci, Grci, Česi, Brazilci, Čečeni. Njih sam učio nekim našim rečima, a potom i brzalicama. Bilo je i nekoliko Srba kojima se sve to dopalo – priča Stevanović.

Uspešna prezentacija srpskog jezika strancima podstakla ga je da potom organizuje jezičku radionicu na maternjem na kojoj se na opšte iznenađenje svih okupilo oko 20 mališana.

– Decu su naravno doveli roditelji koji su za događaj čuli od prijatelja ili saznali za njega na društvenim mrežama. Mi se pre toga nismo međusobno poznavali, ali svi smo bili oduševljeni koliko nas se okupilo jer srpska zajednica u Drezdenu nije velika – sa neskrivenim zadovoljstvom nastavlja naš sagovornik.

Od tada je u saradnji sa teatrom Oliverom Beker iz teatra Boka i dečjom igraonicom Štramplica iz Berlina organizovano nekoliko jezičkih i lutkarskih radionica, pozorišnih predstava za decu na srpskom.

– Učestvovanje u programima sa ovakvim sadržajem je za svu našu decu važno zato što se razvija osećaj pripadnosti zajednici i čuva identitet, a pospešuje i integracija u nemačko društvo – ističe Igor Stevanović.

Kao kruna ove inicijative, rođena je i ideja za formiranje odeljenja dopunske nastave na srpskom jeziku. Stevanović ističe da je za podnošenje zahteva potrebno ispuniti određene uslove iz Pravilnika o ostvarivanju obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu:

– Roditelji su pokazali veliku želju za saradnju i uz njihovu i neverovatno profesionalnu podršku koordinatorke Biljane Bukinac, preko naše ambasade u Berlinu podneo sam Ministarstvu prosvete Srbije zahtev za otvaranje novog odeljenja. Dobili smo pozitivan odgovor i u avgustu će 22 đaka krenuti na dopunsku nastavu na srpskom jeziku – zaključuje Stevanović.

U igrama učestvuju deca raznih godišta
Dela sa likovne radionice
Na okupljanja dolaze i roditelji
Mališani sa Oliverom Beker
Igor Stevanović strance učio srpskim brzalicama

Sjajni uslovi, iskusna nastavnica

Drezden će postati prvi grad u pokrajini Saksonija sa srpskom dopunskom školom. Nastava će se odvijati u sjajnom ambijentu Vile kulture, u okviru internacionalnog centra za decu i roditelje Kolibri, a držaće je nastavnica Sanela Banović, koja već dugo predaje u nemačkom obrazovnom sistemu.

– Ono što je interesantno časovi će biti u učionici u kojoj sam ja strance učio srpskim brzalicama – navodi Stevanović i dodaje da u narednom periodu treba kreirati održivo rešenje na maternjem jeziku i za decu predškolskog uzrasta. – zaključuje Stevanović.

Zgrada Vile kulture

Dečji muzički vikend

– U okviru naše inicijative od 17. do 19. maja biće održan dečji muzički vikend. Prvog dana nas očekuje etno muzička radionica sa tradicionalnom pesmom i igrom sa Balkana, koju će održati Marija Aleksić, nastavnica i član Etno grupe Brus. Sledećeg dana će biti dečja radionica klasične muzike i instrumenata na Muzičkoj akademiji “Karl Marija fon Veber”, koju će voditi naša pijanistkinja i profesor klavira Mirjana Rajić sa svojim đacima. Poslednji dan će biti kompletno posvećen najmlađima, gde će oni sami spontano kreirati svoj muzički program – navodi Stevanović i dodaje da će pre sezone odmora najmlađi 1. juna videti predstavu “Crvenkapa”.

Prevaziđena sva očekivanja

– Ova inicijativa jeste mlada, ali je već sada prevazišla apsolutno sva moja očekivanja zahvaljujući izuzetnim predavačima, posvećenim roditeljima, a ponajviše deci. Ovako nešto je našoj dijaspori u Drezdenu i okolini definitivno bilo potrebno – navodi Stevanović i dodaje da je određene projekte finansijski podržala nemačka institucija House of Resources Dresden +.

Predivno iskustvo

Jasmina Drinjak Malogajski i Radmila Milovanović, koje vode igraonicu Štramplica dva puta su boravile u Drezdenu.

OSMISLILE PROGRAME: Jasmina i Radmila

– To su bila predivna iskustva. Zahvaljujući deci i roditelji su se okupili i bolje među sobom upoznali a razmišlja se i o pokretanju Srpskog kulturnog centra u Drezdenu. Raduje nas što smo doprinele iniciranju jednog takvog projekta. Mi smo do sada bile zaokupljene osmišljavanjem odgovarajućeg programa za decu, ali treba da se posvetimo i organizacionim pitanjima, kako da u to uključimo što više naše dece širom Nemačke. Za sada imamo dosta moralne podrške, ali, da bi jedan ovakav projekat zaživeo u dijaspori, neophodno je da se uključe institucije i ministarstva iz Srbije, jer uključivanje tolikog broja predškolske dece, u programe negovanja srpske tradicije i dečjih igara, prevazilazi naše privatne mogućnosti – kaže Radmila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here