R. Patković
Dejan i Milko o Sanji imaju samo reči hvale

Kulturno-umetničko društvo Zora iz Ratingena i u trenutnim uslovima kada su okupljanja ograničena, a nastupa i takmičenja nema gotovo već dve godine, ima izuzetne članove koji se bore za očuvanje srpske kulture, jezika i folklora. Kao poseban primer, vredan pažnje i poštovanja izdvaja se Nemica Sonja Popadić, koja je udata za Srbina. Njihovo troje dece igra u dečjem ansamblu Zore, Sonja s mališanima redovno dolazi u prostorije udruženja, a ove jeseni je i sama postala članica veteranskog folklornog sastava.

Sonja je već godinama član uprave društva, a njene tri prelepe devojčice su članice Zore od osnivanja. Za “Vesti” kaže da je supruga upoznala u diskoteci.

– Taj susret je prerastao u vezu koju smo dve godine kasnije, 2009. krunisali brakom. Iste godine krstili smo kćerku Milenu, a dve godine kasnije dobili smo Ivanu. Našu sreću upotpunila je Aleksandra 2013. godine. One su sad već odrasle, vole folklor. Meni nije teško da ih dovozim na probe, a i ja sam zaigrala kad je formirana sekcija veterana.

Naša sagovornica navodi da je sa suprugom i decom često u Srbiji.

– Za školski raspust i godišnji odmor obavezno smo tamo. Prvi odlazak u zavičaj mog muža bio je kad smo posetili njegovu baku koja živi u Inđiji – priča Sonja, dok ćerke dodaju da jedva čekaju odlaske u Srbiju.

– Kad se približi vreme putovanja, deca već šaraju kalendar i broje koliko će dana proći dok ne krenemo na put.

Samo po sebi uz priču o odlascima u Srbiju nametnulo se i pitanje da li zna da sprema jela iz srpske kuhinje.

– Moja svekrva veoma dobro kuva, mnogo volim da jedem sve što ona spremi i naravno da sam uz nju nešto i ja naučila. Obogatila sam svoje znanje iz kulinarske oblasti, a deca i suprug se tome posebno raduju – kaže naša sagovornica.

Sonja ističe da je čast i privilegija imati prijatelje i poznanike kao što su članovi i folkloraši Zore.

– Nadam se da će nas korona ubrzo napustiti i u to ime svi se radujemo, a posebno najmlađi – kaže Sonja uz želju da konačno sa veteranima ima i neki nastup pred publikom.

Zaslužila poklon

Dejan Čitanov, predsednik i Milko Živković, umetnički rukovodilac Zore, navode da se Sonja, kao neko ko nije rođen na našim prostorima, odlično snašla i odomaćila u klubu.

– Godinama je već punopravni član uprave društva. Od ove sezone je aktivna u veteranskom sastavu koji je formiran pre nekoliko meseci. S punim pravom tvrdim da joj narodna kola idu bolje nego pojedinim članovima čiji su koreni sa Balkana. Njeno ponašanje i njen stav prema svemu što radimo u Zori su za svaku pohvalu i poštovanje – istakao je Živković.

On i Čitanov su Sonji na kraju ovogodišnje sezone uručili i prigodan poklon za angažovanje u klubu.