Vesti

Veliki srpski pravoslavni praznik Vidovdan obeležen je juče održavanjem svetih liturgija u crkvama širom Australije. Proslava ovog značajnog dana nastaviće se i tokom vikenda u većini gradova, pre svega kroz održavanje svečanih akademija, đačkih priredbi i drugih manifestacija.

Vidovdanske svečanosti započete su inače još pretprošlog vikenda u melburnškom Kizborou, a u glavnom gradu Viktorije biće nastavljene danas, Vidovdanskom akademijom u Crkvi Svetog Đorđa u Sent Albansu. Tom prilikom biće obeležena i 630. godišnjica od Boja na Kosovu, a večernja služba i parastos stradalima na Kosovu počeće u 18 časova. Zatim je predviđeno i da se u crkvenoj sali prikaže bogat program u kojem je najavljeno učešće više desetina učenika srpske škole “Vuk Karadžić” i veliki broj folkloraša grupe “Morava”.

Vidovdan će se u nedelju obeležiti i u Crkvi Sveti Sava u Grinzborou, gde je predviđeno da nakon svete liturgije đaci srpske škole prikažu prigodan program uz vidovdansku besedu i izbor poezije o velikom srpskom prazniku i kosovskim svetinjama.

Centralni događaj u Sidneju ovog vikenda biće Vidovdanska akademija u Srpskom sportskom klujbu Bonirig, koja će se održati u nedelju od 17 do 19 časova. Biće to deseti po redu skup svih srpskih škola koje rade u okviru crkveno-školskih opština na prostoru Sidneja.

Učestvovaće đaci iz škola pri crkvama Sv. Arhiđakon Stefan iz Ruti Hila, Sv. Georgije iz Kabramate, Sv. Jovan Krstitelj iz Vulongonga, Sv. Knez Lazar iz Aleksandrije, Sv. Luka iz Liverpula, Sv. Naum Ohridski iz Njukasla, Sv. Nikola iz Blektauna, Sv. Sava iz Flemingtona i Sv. Sava iz Mona Vejla. Predstaviće se i učenici Osnovne škola Bonirig Hajts u kojoj je srpski jezik zvanični predmet, kao i Subotnja škola jezika Liverpul i Subotnja škola jezika Vulongong, te članovi folklorne i plesne grupe i hor Srpskog centra Bonirig. Njima će se pridružiti i đaci dve grčke škole u kojima se takođe uči srpski jezik – koledži Sveta Eufimija iz Benkstauna i Sveti Spiridon iz Marubre.

Vidovdan će se obeležiti svečanom Akademijom i u subotu od 18 časova u Crkvi Svetog Stefana u sidnejskom naselju Ruti Hil, gde će program izvesti učenici lokalne škole srpskog jezika.

Akademija i u Gold Kostu

Tradicija održavanja vidovdanskih akademija nastaviće se ove godine i u Gold Kostu. Crkvena opština Uspenje presvete Bogorodice u ovom gradu u Kvinslendu organizuje svečanost u nedelju, sa početkom u 9.30 sati ujutro, kad će biti služena Sveta liturgija i parastos za duše vidovdanskih junaka, kao i svih onih koji su dali živote za otadžbinu.

Zatim će biti održana Akademija, uz prigodan program koji će izvesti deca iz lokalne srpske škole, nakon čega će biti poslužen ručak za sve goste.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here