Srpske ikone usred Čikaga

0

 

Gostima se obratio i Dejan Radulović, konzul žeran u Generalnom konzulatu Republike Srbije i rekao da ga raduju ovakvi događaji u srpskoj zajednici, posebno kad se radi o kulturi.

– Veoma me raduje kada se kulturni događaji organizuju u našoj srpskoj zajednici, što je prilika za promociju Srbije i srpske kulture. Zato smo se večeras i okupili kako bismo podržali i promovisali kulturu naše zemlje – rekao je on.
 

Put u Teksas

Gordana Nenadović priprema sledeću izložbu za 21. septembar u Dalasu u državi Teksas. Razmišljala je da ide i na Floridu, ali je to neizvesno jer mora da se vrati u Srbiju.
– Posle Srbije ponovo bih se vratila u moju dragu Ameriku koju doživljavam kao svoju drugu domovinu! Volim Srbiju, ali nisam očekivala da ću i ovu zemlju ovoliko zavoleti, a to je zato što su ovdašnji ljudi uvek ljubazni gde god da idem. Istinu možemo da pričamo samo ako smo je sami doživeli! – kaže ona.

Gordana Nenadović zahvalila se svim gostima i onima koji su joj godinama davali bezrezervnu podršku, kao što su novine "Vesti". Ona je dodala da je za nju velika čast to što je na izložbu došao i lično konzul Radulović.

Interesantno je pomenuti da je Gordana već nekoliko puta dolazila iz Srbije u Ameriku, a ovaj put bila je gost manastira Nova Gračanica i to na poziv vladike srednjoameričkog-novogračaničog Longina i oca Serafima. U tradicionalnom letnjem kampu pri manastiru koji se organizuje svakog leta ona je predavala srpskoj deci od sedam do 18 godina likovno, srpski jezik, poznavanje srpske istorije i geografije.

– Deca su bila podeljena prema uzrastu, u tri grupe. Svakog petka imali smo priredbe koje sam organizovala sa njima. Predavanja su bila na srpskom jeziku jer je moj cilj bio da se u srpskom manastiru govori srpski jezik. Imala sam priliku da idem u ruske i grčke crkve i tamo su svi govorili svoj maternji jezik. Zato ne smemo da dozvolimo da izgubimo naš srpski jezik jer ako njega izgubimo – izgubili smo sebe i svoj identitet, a onda smo niko i ništa!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here