pixabay.com
Foto: Ilustracija

Juče se ponovo javila vest o trgovanju deonicama Kraša, nakon nekoliko dana nešto mirnije trgovine, stagnacije cena i manjih prometa. Promet deonicama Kraša na Zagrebačkoj berzi iznosio je preko pet miliona kuna, uz rast cene od gotovo 9 posto, na blizu hiljadu kuna.

Šaranović ima 23 posto dionica

Srpski biznismen Nebojša Šaranović, odnosno njegova kompanija Kappa Star Limited, već više od mesec dana putem zagrebačke berze kupuje deonice Kraša. Prema poslednjem stanju na stranicama Središnjeg klirinško-depozitarnog društva, približio se udelu od 23 posto. Još uvek nije u obavezi objave ponude za preuzimanje, a na upit HANFA-e ranije su odgovorili da ne planiraju da objave ni dobrovoljnu ponudu za preuzimanje.

Mesna industrija Braća Pivac je 9. septembra putem Zagrebačke berze objavila da namerava da objavi ponudu za preuzimanje u zajedničkom delovanju s Kraš Esopom, fabrikom koja drži radničke deonice Kraša, no od zajedničke ponude s radnicima neće biti ništa. Naime, Kraš Esop je na svojoj skupštini odlučio da neće ići u ponudu za preuzimanje jer ne može osigurati financijsku konstrukciju.

Kakvi su Šaranovićevi planovi s Krašem za sada nije poznato, s obzirom na to da gotovo uopšte ne komunicira s medijima. U Jutarnjem listu se ovih dana pojavio scenario prema kom bi Kraš mogao ići u dokapitalizaciju iz koje je moguće isključiti Šaranovića.

Prema Statutu Kraša, kako piše Jutarnji, Uprava i nadzorni odbor u roku od pet godina mogu samostalno, bez sazivanja Skupštine, da donesu odluku o dokapitalizaciji u iznosu do 250 miliona kuna, i iz nje da isključe pravo prvenstva nekog od postojećih deoničara. Tako bi Kraš mogao da oteža ili onemogući Šaranoviću preuzimanje kompanije.

Dobili su i komentar od Šaranovića, koji je rekao da je nejasno zašto su Upravi data tolika ovlašćenja, te da očekuje da će njegova kompanija imati jednaki tretman kao i ostali, uz upozorenje da nejednaki tretman deoničara za sobom povlači materijalnu i kaznenu odgovornost.

Hoće li se u igru uključiti i mirovinci?

I da se Kraš odluči za dokapitalizaciju u kojoj bi isključio Šaranovića, tu bi jedini dobitnik mogla biti Mesna industrija Braća Pivac, s obzirom na to da ona može da osigura novac za dokapitalizaciju. Za Kraš Esop je to malo teže, pogotovo jer su se već ranije izjasnili da nemaju novca za saradnju u objavi ponude za preuzimanje. Osim ako se u priču ne uključi dežurna “kasica prasica” hrvatskih tranzicijskih biznismena – mirovinski fondovi, koji raspolažu sa 100 milijardi kuna prisilne štednje hrvatskih građana, i ovo im ne bi bio prvi put da sarađuju u raznim kombinacijama. Pomagali su i Todoriću kada je trebalo da izvrši dokapitalizaciju Leda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here