Mod.gov.rs
Zajednička vežba Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD

Specijalci Vojske Srbije i Evropske komande armije SAD, danas su u vojnom kompleksu Peskovi u opštini Veliko Gradište, efektno demonstrirali zajedničku akciju protiv terorista.

Uz jaku košavu i kišu, oni su u sadejstvu kao grupa za antiteroristička dejstva na teren stigli helikopterima, gde su ostvarili kontakt sa teroristima, savladali ih i vazdušnim putem vratili se u bazu.

Američki ambasador Entoni Godfri istakao je da je vežba specijalan primer koliko Srbija i SAD mogu zajednički da urade kao prijatelji i partneri.

-Za mene je velika čast da sam tu. Utisak sa vežbe je specijalan. Vrlo sam zahvalan što smo tu, što su naši vojnici bili zajedno. Ova veoma važna vežba je bila vrlo uspešna – ocenio je on.

Godfri je istakao da se puno zajednički učilo da bi danas radili zajedničku antiterorističku akciju.

– Naši ciljevi su ispunjeni. Interoperabilnost naša je sada veća nego što je bila pre. Po ovakvim vremenskim prilikama, izvrsno je što su vežbu završili uspešno. Ja sam vrlo zahvalan. Nosim odavde odlične utiske. Ne može biti bolje – rekao je ambasador.

Godfri je naglasio da ovakve primere zajedničkog rada dve vojske po teškim vremenskim prilikama treba pokazati svima.

– Da se vidi šta srpski i američki vojnik mogu da urade zajedno – rekao je on.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović istakao je da je rad u teškim vremenskim prilikama za specijalce dve države možda svakodnevnica i naglasio da su za ostale ovakvih uslovi sa kišom i izuzetno jakim vetrom prilično ekstremni.

– Pokazalo se koliko pripadnici vojske, specijalne jedinice, koliko moraju da budu spremni da u svakom trenutku izađu i zaštite svoju zemlju. I pokažu da svo vreme i novac uložen u njihovu opremu i obuku, bili upravo dobro upotrebljeni i uloženi. Kako bi oni u svakom trenutku svoj narod bili spremni da zaštite – rekao je on.

Stefanović se zahvalio na saradnji Evropskoj komandi Vojske SAD i istakao da je ovo jedna u nizu zajedničkih vežbi i da su joj prethodile zajedničke vežbe padobranskih, specijalnih jedinica i vazduhoplovstva.

– Želim da kažem da je to dobar pokazatelj naše interoperabilnosti. Da učimo jedni od drugih. Da vežbamo i treniramo, i kao partneri sarađujemo da bi smo sutra bili zajednički u misijama, tamo gde je potrebno da zaštitimo interese, svako svoje zemlje – rekao je on.

Dodao je da je dobar put da naši specijaci uče i da vide kako rade specijalci iz najmoćnijih i najvećih država sveta.

Posebno se zahvalio specijalcima naše vojske što su po izuzetno teškom vremenu i teškim uslovima izvedenom vežbom sa specijalcima iz SAD pokazali izvanredne sposobnosti.

– Vidi se napredak u taktici i obučenosti. Koliko brzo rade. Helikopteri su leteli po ovako teškim vremenskim uslovima što nekada nije bio slučaj – ocenio je ministar odbrane.

Vežbi specijalca dveju vojski u vojnom kompleksu Peskovi koji se nalazi u reonu sela Kusići, opština Veliko Gradište, nedaleko od Dunava, prisustvovao i načelnik generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Prema scenariju vežbe, bande su napale predstavnike firmi koje grade fabriku vode, želeći da uspostave kontrolu nad teritorijom.

Regovala je borbena grupa, koju su činili timovi 72. Brigade za specijalne operacije Vojske Srbije, u sadejstvu sa odredom posebne namene specijalne policije Kobre, i timom specijalnih snaga vojske SAD.

Dejstvovalo se u sadejstvu sa ratnim vazduhoplovstvom i protivazduhoplovnom odbranom, antiteroristička grupa je sa dva helikoptera stigla i dejstvovala, te uništila terorističku grupu.

Vežbi je prethodilo 18 dana kombinovane obuke, čiji je cilj bio unapređenje dostignutog nivoa saradnje i multinacionalne interoperabilnosti jedinica, kao i sposobnosti izvođenja protivterorističkih operacija.

5 KOMENTARA

 1. CAK i americki Ambassador bio zadivljen od ove akcije gde je Vetar preko 80 na cas pretvorio u oluju Ambassador is sad rekao da sada americka zbog ove vezbe snazija

  Naravno jer kako trump rekao da srbi su narod toliko jaki da nece zbog crna gore da rumunija 3 svetski rat

  Kako 99 rekao zapad nece protiv srbije da vodi rat oko u oko secamo se kako 1500 srpski vojnici zaustavili 10.000 albanci sto nisu mogli da predju granicu na kosovo na protiv je srbija usla na albanski teretoriju i sad je morao da salje bombardere da se srbi povuce sa albaniju

 2. ZNACI godfri se dobijo ovaj vezbi jer dosta nije video takvu vezbu a video preko 1000 ovo je ponos za srbiju lako se vezba kad nema oluju od 80kilometera na sad i kisa

  Godfri: Naši ciljevi su ispunjeni. Interoperabilnost naša je sada veća nego što je bila pre. Po ovakvim vremenskim prilikama, izvrsno je što su vežbu završili uspešno. Ja sam vrlo zahvalan. Nosim odavde odlične utiske. Ne može biti bolje – rekao je ambasador.

  Godfri je naglasio da ovakve primere zajedničkog rada dve vojske po teškim vremenskim prilikama treba pokazati svima.

  • Posebno se zahvalio specijalcima naše vojske što su po izuzetno teškom vremenu i teškim uslovima izvedenom vežbom sa specijalcima iz SAD pokazali izvanredne sposobnosti.

   – Vidi se napredak u taktici i obučenosti. Koliko brzo rade. Helikopteri su leteli po ovako teškim vremenskim uslovima što nekada nije bio slučaj – ocenio je ministar odbrane.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime