Modni defile u Parizu stvar je svakodnevice, ali na tom mestu, biti Srbin i ravnopravan sa celim svetom – ravno je čudu! To čudo, posle godinu dana žestokih priprema, kao inicijator uspela je da realizuje novosadska kreatorka Svetlana Horvat, predsednica srpskih modnih dizajnera, i u centar svetske mode dovela 17 naših dizajnera, 20 manekenki, šminkere, sponzore i druge članove, njih stotinak neophodnih za veliki nastup i uspeh.

Školarke Tijana i Una

– Zadovoljna sam. Evo, uz gostoprimstvo ambasadorke Nataše Marić u njenu prelepu rezidenciju došlo je mnogo važnog sveta, krem Pariza, oko 500 zvanica među kojima su ambasadori, senatori, gradonačelnici, predsednici Privrednih komora, predstavnici Saveza krojača Francuske, profesori univerziteta, predstavnici medija, ljudi iz sveta mode, istaknute ličnosti, aktivisti dijasporci. Puno mi je srce! – po završetku večeri izjavila je Svetlana.

Bilo je to veče istinske lepote ili lepote žene. Ne viđa se često toliko svežih devojačkih cvetova, toliko lepe odeće, nakita i osmeha, a sve u slavlje mode i ženskog bića.

Ova prezentacija, pod nazivom Defile u Parizu, znači da je Srbija prvi put tokom Fashion njeek-a (Nedelja mode), a na temu pret-a-porte, dobila svoju platformu. Za razliku od visoke mode, ovde je reč o praktičnijoj i neformalnoj odeći, odmah nosivoj i svakome pristupačnoj, pa su se i oči gostiju u srpskoj rezidenciji nekako spontano magnetisale ostvarljivim željama za kupovinu.

Veče je vodio Vladan Jočić, ambasadorka Marić je izrekla srdačnu dobrodošlicu, i sa ponosom pohvalila uspeh srpskih odbojkaša na Evropskom prvenstvu, dok je Svetlana Horvat objasnila put mode do pariske platforme, ne zaobilazeći svoj Novi Sad kao centar mode za južnu Evropu, ali i centar evropske kulture. Prisutnima se obratio i Francuz Emerik Fransoa, kreator visoke mode, iskreno oduševljen talentom srpskih dizajnera zbog čega se za njih, kako je naglasio, zainteresovala i Federacija francuskih krojača. Na to je pesmom “Petite fleur” (Mali cvet), na bogato koktel-druženje i prezentaciju vina Vojvodine, zvanice usmerio prof. Petar Gojković (vokal i klarinet) sa drugarima Banetom (gitara) i Ivicom (harmonika).

– Prvi put smo u Parizu, krasan je, mogle bi da ostanemo – uglas su procenile novosadske manekenke Sara Mitić (15) i Katarina Kuzmanov (17).

Jovana Živković je Nišlijka, zastupa brend Spes line, prvi put je u gradu svelosti, opisuje ga fenomenalnim:

– Brzim pogledom preletela sam starim i novim Parizom, a sledi mi i trčanje po Parizu. A moda? Mnogo je turista, svi u patikama…

Kreatorka kostima boje jorgovana je Beograđanka Andrijana Drinčić:

– Odmalena sam volela da crtam, nisu to bile prave princeze, već sam ja oblačila princeze, ušlo mi je u krv, Akademiju sam završila u Milanu, danas mi je to profesija i od mode se može živeti. Po mom sudu, najlepša je žena iz koje zrači unutrašnja harizma.

Među gostima je i Mila Gala, već 54 godine nastanjena u Parizu, koja prijavljuje:

– Donela sam ružu za ambasadorku.

Sponzor šminkerki je Zlatna ruža Srbije, Aleksandra i Katarina ovako objašnjavaju:

– Sve su devojke lepe, ali mi možemo šminkom da ih i transformišemo. Ipak, mladost je od svega najlepša, ništa joj drugo ne treba.

Dobro je raspoložena amabasadorka Kolumbije, Rumunke Andrea i Roksana su u društvu Rade Popović i Kaće Mijić, Ruskinja Katja Mihajlova je uz Ninu Pavlović, Anju Zekić i Ljubicu Salamić. Elegancijom plene i Ruskinje Vasilisa Kozhemiaka i Ana Sisaeva.

Ana Jastrebić živi u Parizu, poreklom je iz Beograda i Loznice:

– Nisam manekenka, glumica sam, već sam igrala u francuskoj TV seriji “Sam”, nastavljam glumu i studije komunikacija.

Sofija Stojančević i Angelina Medar su dijasporke i ovako ocenjuju:

– Neverovatno, ovo je za Srbiju ogroman uspeh. To je i za naš ponos.

Zaista je, kao nikad do sada, srpska rezidencija bila oblivena lepotom i vedrim raspoloženjem. Narednog dana u Salonu Oš, platformom su lelujale prelepe srpske devojke u takođe, prelepim odevnim predmetima za svakodnevno nošenje, pri čemu su istinski dominirali talenat, ideje, originalnost, maštovitost, osećaj za liniju i boju, za mekoću i udobnost, za detalj i ukras i sve to u kreaciji udruženih srpskih dizajnera. Onda se prolomio aplauz.

Zato, hvala Svetlani Horvat! I, bravo, Srbijo!

Oduševljene i učiteljice

Srpskom modom oduševljene su i učiteljice Blaženka Trivunčić, Milija Jevremević i Slavica Milić. S njima su učenice dopunske škole Una Trivunčić (voli da svira gitaru) i Tijana Pavlović (violina), a komentar ovih mlađanih damica je sledeći:

-Joj, lepe devojke! I odeća je lepa, samo nam je žao što ovde nije bilo defilea.

Na to Tijana ozbiljno kaže:

– Ja bih volela da budem manekenka.

Una klima glavom:

– Ja bih volela samo jednom, da probam. U životu ću raditi nešto drugo.

Svetu nudimo najbolje

Na pitanje: Šta ovo znači za Srbiju, ambasadorka Nataša Marić je ocenila:

– To su skupovi koje podržavam svim srcem i svim kapacitetima. Ovde smo u julu imali prezentaciju mode, naši odbojkaši osvojili su zlato… I to su načini kako na svim frontovima, ujedinjeni, možemo da izvučemo i svetu ponudimo ono što je najbolje u Srbiji i srpskom narodu.

Stigla i na odbojku

U društvu dijasporki Anastasije, Nine i Jelene su i beogradske manekenke Katarina i Tatjana, koja je najrazgovorljivija:

– Da, da, baš je ovde lepo. Na prijemu su divni ljudi, ambasadorka je okupila svoj narod, i mnogo nam je drago što je Srbija dobila svoju reviju u centru svetske mode. Pariz je divan, uspela sam da vidim sjaj, ali i bedu ovog grada. Stigla sam i na odbojku, upućujem poseban pozdrav Nikoli Jovoviću, koji mi je dao kartu za utakmicu.

Parižani vole svoj grad

Prvi put su u Parizu Mirko i Borislava Škorić vremešni gosti poetese Ranke Grubešić Todorović, ovako govore:

– O, mnogo smo lepih stvari videli. Versaj nam je najlepši. Jaki su utisci da na ulaz svi čekaju u nepregledno dugom redu, a niko ne puši, kao i metroi, nijedna stanica nije išarana, nigde ništa oštećeno. Parižani vole svoj grad.

Bitan korak

Na temu visoke mode govori kreator Zvonko Marković, koji je 2015. godine bio učesnik pariske Nedelje mode.

– U nezaboravnoj uspomeni ostala mi je ta revija, ali nisam mogao da nastavim, za to treba veliki novac. Sada glasno kažem: “Hvala, Svetlana”, ovo je veliki i bitan korak za sve nas.

A gde Zvonko, tu je i njegova mama Dragana Marković.

– Osećam se ponosnom, uvek sam oduševljena njegovim radom, takve su sve majke. Naravno da nosim njegove kreacije, evo, ovo na meni je njegovo. Ne, ne dajem mu savete, jer mora biti autentičan, ali kod kuće on mene sluša, on je zlatan sin.

Džentlmen Rasko

Zbog šešira, štapa, laganog hoda i džentlmenskih manira izuzetno zapažen i fotografisan bio je priznati skulptor Rasko Marinković, kome je društvo pojačavala njegov model Brazilka Lara.

– Za mene je veliko otkriće da na pariskom placu ima mesta i za naše kreatore. Došli su bez velikih sponzora, a dobili svoju platformu. Od srca čestitam, neka tako nastave, verujem u njih.