Privatna arhiva

Sve je spremno za početak 17. sezone australijske fudbalske A-lige. Od večeras pa do 28. maja 2022, za kada je zakazano veliko finale, za titulu šampiona boriće se 12 klubova iz osam gradova.

Kako i priliči, prvenstvo otvara branilac oba trofeja, ekipa Melburn Sitija, koja večeras na domaćem terenu dočekuje Brizbejn Roar.

Zbog aktuelne situacije s različitim pandemijskim merama u australijskim državama, čelnici A-lige bili su primorani da prave kalendar u etapama, pa je trenutno sa sigurnošću poznat samo raspored u prvih šest kola.

Zanimljivo, do 27. decembra ekipe će praktično biti podeljene u dve grupe, odnosno, odlučeno je da do kraja ove godine timovi iz Novog Južnog Velsa, plus Velington Finiks koji prinudno obitava u ovoj državi, igraju samo međusobne mečeve, dok će timovi iz Viktorije, Kvinslenda, Južne i Zapadne Australije igrati jedni protiv drugih u istom periodu.

Vest koja raduje je ta da će se utakmice igrati pred publikom, a ne kao u pojedinim delovima prošle i pretprošle sezone pred praznim tribinama.

Nažalost, pandemije je i sada umešala prste, pa će tako u svim gradovima ulaz na stadione biti dozvoljen samo gledaocima koji pokažu sertifikat da su primili dve doze vakcine protiv kovida.

Pojačanja i iz Premijer lige

Protekla četiri meseca svi klubovi A-lige su iskoristili da se pojačaju novim igračima. Koliko je ko bio uspešan u tome pokazaće rezultati, ali je već na prvi pogled jasno da je najkonkretnije radila uprava aktuelnog prvaka Melburn Sitija.

Šampion je doveo kapitena reprezentacije Australije, napadača Metjua Lekija, koji je poslednjih deset godina proveo u Nemačkoj. Angažovan je i italijanski vezista Manuel Pućareli, a u ekipi trenera Patrika Kisnobra ostala je okosnica tima – Meklaren, Nabut, Etkinson, Galovej…

Ozbiljno su se pojačala i ostala dva melburnška kluba – Viktori i Vestern Junajted. U redove nekadašnjeg prvaka Viktorija došao je trener s pedigreom Toni Popović, a uz njega i 12 igrača, među kojima su najzvučnija imena Frančeska Marđote, Krisa Ikonomidisa, Džoša Brilantea, Metjua Špiranovića.

S druge strane, poput bombe je nedavno odjeknula vest da je Vestern Junajted doveo bivšeg srpskog reprezentativca Aleksandra Prijovića, koji je već na debiju u FFA kupu postigao odlučujući gol za pobedu svog tima.

Došao je i napadač iz Brizbejna Venzel-Hols, pa nekadašnji slovenački reprezentativac Rene Krhin, odlični golman Jang, kao i trener Džon Alojzi.

Ipak, najviše pažnje je privukao dolazak nekadašnjeg napadača Liverpula i reprezentacije Engleske Danijela Staridža u redove Pert Glorija. Dvostruki osvajač Lige Šampiona potpisao je jednogodišnji ugovor kao slobodan igrač, nakon što je prošlu sezonu proveo u turskom Trabzonu sa sedam postignutih golova na 16 mečeva. Pitanje je ipak koliko u Staridžu ima snage da podseti na dane kada je rešetao u Premijer ligi.

Iz Engleske je stigao i Džek Rodvel, nekadašnji odbrambeni igrač Evertona, Mančester Sitija i Sanderlenda, kojeg su česte povrede sprečile da napravi veliku karijeru. Njega su doveli Vonderersi iz Zapadnog Sidneja, koji su pristali da se kockaju i daju šansu igraču koji je u poslednje dve godine zabeležio samo dva meča.

Desetorica Srba

Ne računajući igrače engleskog, škotskog i irskog porekla, Srbi i igrači srpskih korena su u vrhu liste najbrojnijih, zajedno s Hrvatima, Grcima, Makedoncima i Italijanima.

Pored dolaska Prijovića u Vestern Junajted, četu srpskih fudbalera u A-ligi pojačao je i nekadašnji igrač Adelajd Junajteda Nikola Mileusnić, koji se posle godinu dana u danskom Randersu priduružio ekipi Brizbejna.

Vihorni krilni napadač, koji je u karijeri uspeo da trči i brzinom od 36,2 km/h, igraće u tandemu sa još jednim momkom srpskih korena – Lukom Ivanovićem. Mladi centarfor je došao u Roar posle tri godine u ekipi Sidneja, gde nikad nije uspeo da dobije priliku u kontinuitetu.

Tako je Miloš Ninković posle duže vremena ostao jedini Srbin u redovima najtrofejnijeg kluba A-lige. U poslednjoj sezoni aktuelnog ugovora, najbolji fudbaler prošlogodišnjeg šampionata ponovo će predvoditi ekipu Stiva Korike i uz Adama Le Fondra i Boboa biti udarna igla tima iz Lučkog grada.

Pored ekipe Brizbejna, dva srpska igrača će ove sezone imati i Vestern Junajted, pošto je pored Prijovića angažovan i mladi bek Dalibor Marković (19) iz Viktorija, a sidnejski Mekartur će ponovo imati odbranu predvođenu sa dvojicom naših štopera – Aleksandrom Jovanovićem i Aleksandrom Šušnjarom. Milislav Popović, treći Srbin koji je prošle godine branio boje Bikova, nastavio je karijeru u Bugarskoj.

Listu igrača srpskog porekla zatvaraju iskusni napadač Eli Babalj, koji se po četvrti put vratio u A-ligu iz inostranstva i igraće za Njukasl Džetse, zatim talentovani Aleksandar Popović koji je promovisan u prvi tim Adelajda, kao i 20-godišnji Luka Pršo, koji je posle perioda provedenog u hrvatskim i slovenačkim klubovima potpisao za Velington Finiks.

Sidnej vs Melburn

Ako se detaljnije pogledaju sastavi svih ekipa, kao i igre i rezultati u pripremnom periodu, treba očekivati da ćemo ove sezone gledati žestoku borbu “velike četvorke” iz Sidneja i Melburna.

Pored prošlogodišnjih finalista Melburn Sitija i Sidneja, u najuži krug favorita ulaze i Melburn Viktori i Vonderersi sa zapada Sidneja, koji posle nekoliko turobnih sezona izgleda ponovo imaju timove za respekt. O tome svedoče i reči najboljeg igrača A-lige Miloša Ninkovića.

– Objektivno, ponovo smo mi i Siti ekipe sa najviše šanse za osvajanje titule. Ali Viktori i Vonderersi su dobro “zategli” ekipe i mogu da se uključe u borbu za trofeje. Treba držati oko i na Vestern Junajtedu i Mekarturu, koji su uradili odličan posao u prelaznom roku. Mislim da nas čeka jedna od najizjednačenijih sezona u poslednjih pet-šest godina – kaže Miloš Ninković.

Sidnejski derbi na startu

Već u prvom kolu A-lige igraće se gradski derbi između Vonderersa i Sidneja. Ovaj meč je zakazan za subotu uveče od 19.45 časova (po standardnom vremenu istočne obale).

Ovog vikenda se još sastaju: Melburn Siti – Brizbejn (petak, 19.45), Vestern Junajted – Melburn Viktori (subota, 19.45), Pert Glori – Adelajd Junajted (subota, 22.05), Njukasl – CK Mariners (nedelja, 16.05) i Mekartur – Velington (nedelja, 18.15).

Nevakcinisani u problemu

Zbog strogih propisa vezanih za putovanja, svi nevakcinisani fudbaleri biće u velikoj nevolji ove sezone. Neki koji su bili u poznim igračkim godinama, a nisu želeli da se vakcinišu, odlučili su da završe karijere.

Prema zvaničnim podacima ostalo je još svega petnaestak nevakcinisanih, koji se pozivaju na verske ili zdravstvene razloge. Nezvanično, neki od njih su dobili privremena izuzeća, ali oni koji nisu verovatno neće moći da putuju na mečeve van države u kojoj igra njihov klub.

Takođe, igrači tri kluba iz Viktorije moraju da budu vakcinisani, jer drugačije ne bi mogli ni da treniraju ni da dolaze na stadion. Za sada, A-liga nije nagovestila da bi poput AFL ili košarkaške NBL mogla da raskida ugovore sa nevakcinisanima.

Prenosi

Svi prenosi A-lige prvi put će biti prenošeni na platformi Paramaunt plus, koja je otkupila prava na televizijske prenose. Po jednu utakmicu nedeljno, svake subote u večernjem terminu prenosiće kablovski Kanal 10, dok je Foks Sport posle 16 godina ostao bez ekskluzivnih prava na prenose A-lige.

Šampioni

Titulu šampiona A-lige (pobednika velikog finala) osvajalo je ukupno sedam klubova. Najviše titula osvojio je Sidnej FC (5), a zatim slede Melburn Viktori (4) i Brizbejn Roar (3), dok su Central Koust Marinersi, Adejajd Junajted, Njukasl Džets i Melburn Siti po jednom bili šampioni.

Premijeri

Zvanje premijera A-lige, odnosno pobednika ligaškog dela takmičenja, osvajalo je osam klubova. Najuspešniji je Sidnej FC sa četiri trofeja, Melburn Viktori ima tri, Brizbejn, Marinersi i Adelajd Junajted po dva, a titula premijera po jednom je pripala Vonderersima, Pert Gloriju i Melburn Sitiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here