Srpski poslanici obišli Srbe u Albaniji

0

Srpski poslanici traže škole na srpskom jeziku
 

Predsednik Odbora Janko Veselinović ocenio je da je ostvaren cilj posete, a to je upoznavanje s položajem srpske manjine u Albaniji i otvaranje dijaloga među parlamentarcima, saopšteno je danas iz Skupštine Srbije.

 

"Zaštita identita Srba u Albaniji, ali i u celom regionu, mora biti pitanje od nacionalnog interesa", ocenio je Veselinović.

 

Članovi srpske delegacije sastali su s potpredsednikom Skupštine Albanije Vanđelom Duljeom i ministarkom obrazovanja i sporta Ljunditom Nikolom. Razgovarali su o važnosti poštovanja manjinskih prava i neophodnosti stvaranja uslova za učenje srpskog jezika u sredinama gde žive Srbi, kao i mogućnosti informisanja na srpskom jeziku i pismu. Teme su bile i jačanje privredne saradnje, kao i u oblasti kulture, obrazovanja, sporta, nauke.

 

O neophodnosti što skorijeg donošenja zakona o nacionalnim manjinama, kojim bi se prevazišli problemi u ostvarivanju manjinskih prava u Albaniji, srpski poslanici razgovarali su s albanskim ombudsmanom Iglijem Totozanijem.

 

Skupštinska delegacija je posetila Srbe u Fijeru, drugom po veličini gradu u Albaniji gde žive Srbi, kao i selo Ret Ljibovš, gde živi oko 500 srpskih porodica i gde se već četiri godine organizuje učenje srpskog jezika.

 

Članovi Odbora su posetili i Srbe u Skadru i crkvu Svete Trojice u Vraki u blizini tog grada na severu Albanije, gde se o verskim praznicima obavlja služba na srpskom jeziku.

 

Poslanici će danas položiti venac na gradskom groblju u Tirani na spomenik srpskim vojnicima koji su poginuli na teritoriji Albanije od 1912. do 1918. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here