Tanjug
Komandant specijalnih američkih operacija Dejvid Tabor

Komandant specijalnih američkih operacija Dejvid Tabor kazao je danas na obeležavanju 76. godišnjice Misije Halijard da žrtvu hiljade hrabrih Srba koji su rizikovali svoje živote da zbrinu i spasu američke pilote, moramo poštovati i tako što ćemo se zajedno boriti za vrednosti za koje su se borili i oni zajedno sa američkim vojnicima.

Komandant Tabor je u Pranjanima naveo da kada razmišlja o Misiji Halijard razmišlja o hiljade odličnih muškaraca i žena, srpskih seljaka i istakao da su oni istinski heroji.

– Ti hrabri vojnici su rizikovali sve – sigurnost, svoje domove, porodice, živote i učinili mogućim da američki piloti budu spašeni i da se vrate svojim domovima i porodicama – kazao je Tabor.

Prema njegovim rečima, to su uradili zato što su delili iste vrednosti i borili se protiv nacizma.

– Iako smo bili odvojeni i jezikom, kulturološki, geografski, delili smo ista uverenja, a to su sloboda, nezavisnost – istakao je.

Tabor kaže da SAD poštuje odluku Srbije o vojnoj neutralnosti, a da saradnja između naših vojski pomaže nam da zajedno budemo jači za borbu pravih vrednosti koje zajedno delimo.

Predsednik Fondacije Halijard Džon Kapelo naveo je da se kompleks u Pranjanima gde se pre 76 godina nalazila improvizovana pista napravljena od kamena mnogo promenila za samo godinu dana.

Izneo je zadovoljstvo što u novoizgrađenom Memorijalnom kompleksu danas možemo da odamo počast narodu tog kraja koji je pokazao hrabrost, kao i srpskim vojnicima, i generalu Dragoljubu Mihailoviću Draži koji su, prema njegovim rečima, štitili zemlju od fašista i suprotstavili se fašizmu.

Zahvalio je predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije, posebno pominjući ministarku Zoranu Mihajlović, na tome što su podržali sećanje na hrabar narod Srbije i američke pilote i izgradili Memorijalni kompleks i pistu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here