EPA/Roman Pilipey
Ivica Dačić

Srbija nije upoznata s nacrtom sporazuma koji podrazumeva priznanje Kosova, a navodno bi trebalo da danas u Briselu bude uručen delegacijama Beograda i Prištine, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Naime, beogradski mediji izneli su svoja saznanja da taj nacrt podrazumeva “de fakto” priznanje koje bi podrazumevalo članstvo Kosova u UN, a Dačić je kazao da je uveren da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ukoliko bude takvog dokumenta, upoznati javnost sa njegovim sadržajem i da će odgovor biti u skladu sa srpskim nacionalnim interesima.

Ovakav scenario, za Dačića je iznenađenje.

– Srbija za takav nacrt sporazuma ne zna i čudno je što to rade kada Vučić nije tamo, jer su mu javili da će nastavak dijaloga biti tek u septembru. Ako i bude tog dokumenta, čemu služi da se sada uruči nekome da ga preda Vučiću? Verovatno je reč o pokušaju da se dobije na vremenu i da se izvrši pritisak na Srbiju. Spoljni tako što bi međunarodni faktori to iskoristili kao ucenu da Srbija prihvati taj dokument, a na unutrašnjoj sceni ima onih koji podržavaju te pritiske nasiljem na ulicama. To su dve strane iste medalje – smatra Dačić.

Iz EU stiže poruka da dijalog treba da se završi sveobuhvatnim sporazumom o normalizaciji odnosa, ali tek kada budu rešena sva pitanja, a Ivica Dačić smatra da će Srbija biti ucenjena ulaskom u EU.

Nervoza zbog korone

Bivši ambasador Srbije u Ujedinjenim nacijama Pavle Jevremović ne očekuje neki veliki prodor u pregovorima Beograda i Prištine na sastanku u Briselu. On kaže za “Vesti” da neki detalji mogu da budu nepoznanica za medije, pa da ono što objave bude delimično tačno, što onda menja i pogled na čitavu stvar.

– Šta znači “de fakto” priznanje Kosova, kad ono već postoji na terenu? Radi se o priznanju “de jure”, a to je komplikovana stvar. Ipak, reč ultimatum malo je preterana, mada i logična posledica nervoze zbog svih dešavanja od pandemije korona virusa do važnih političkih pitanja – kaže Jevremović i objašnjava da mu ne izgleda realno da se važne stvari odigravaju bez srpske Vlade i parlamenta, te da svako rešenje mora da ima prihvatljivu meru za javnost.

Nemački šamar

Prema rečima nekadašnjeg šefa diplomatije SR Jugoslavije Živadina Jovanovića, vest o uručivanju nacrta sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine ne može se prihvatiti zdravo za gotovo, ali ni odbaciti. Ako je vest tačna, on smatra da iza nje stoji Nemačka koja se krije iza EU kao posrednika. U slučaju da dođe do ovakvog nepoštovanja Srbije to bi, prema njegovim rečima, podsetilo na sumorna vremena iz nedavne prošlosti.

– Kakav bi to bio način da Marku Đuriću kao nekom iz odlazeće izvršne vlasti bude uručen krucijalni papir koji se tiče najviših srpskih nacionalnih interesa? Vlada Srbije je u tehničkom mandatu posle izbora, a bori se i sa epidemijom korone, pa treba li da se zapitamo bacaju li oni našu zemlju na kolena – kaže Jovanović, uz opasku da ultimatum bi ultimatum po nemačkom modelu bio šamar Berlina svim zemljama koje su glasale za Rezoluciju SB UN o Kosovu.

Uvreda za državu

Prema rečima Živadina Jovanovića, ako se ne radi o probnom balonu otvara se niz pitanja počev od toga kako je moguće da naša vlast ne zna za pravno obavezujući sporazum koji će joj biti prezentovan, do toga poštuje li EU ulogu posrednika u pregovorima ili je faktor diktata. Ako državni vrh ne zna za sporazum, to je uvreda za Srbiju, jer smo onda dovedeni pred ultimatum i pitanje je da li nas cene kao suverenu državu ili kao otirač za noge – tumači Živadin Jovanović.

“Podrška SAD”

SAD podržavaju obnovljeni dijalog pod pokroviteljstvom EU i taj proces prate izbliza, kazao je Robert O’Brajen, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Donalda Trampa. O’Brajen se u američkoj ambasadi u Parizu prethodnih dana sastao sa savetnicima nemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog predsednika Emanuela Makrona i zvaničnicima britanske i italijanske vlade, a tema razgovora bila je dijalog Beograda i Prištine.

Ništa bez SB UN

Ivica Dačić smatra da ima nekoliko linija za ostvarenje uticaja na tok dijaloga Beograda i Prištine. Jedna je rezolucija UN koja dijalog prebacuje u Brisel, ali taj sporazum mora da dobije verifikaciju u SB UN.

– Njihov problem je i što je 18 zemalja povuklo priznanje Kosova, pa nemaju većinu u UN. Od 193 članice mogu da računaju na 92. Koncepcija im je zasnovana je na lažima i nepoštovanju dogovora – kazao je Dačić.