Škola "Sava"
Uz decu i roditelji: Učesnici sa više kontinenata

Posle srpske dece u Australiji i na Novom Zelandu, 240 mališana iz ostatka sveta saznala su zanimljive detalje o životu i radu srpskih velikana Nikole Tesle i Mihajla Pupina zahvaljujući interaktivnoj radionici, koju je organizovala “Sava” onlajn škola srpskog jezika, kulture i tradicije iz Beograda.

U radionici pod nazivom “Zagledani u zvezde: Tesla i Pupin” učestvovala su deca i pojedini roditelji iz Kanade, Belgije, Danske, Čilea, Francuske, Grčke, Holandije, Irske, Italije, Luksemburga, Malte, Nemačke, Norveške, Poljske, Portugala, Rusije, Slovenije, Španije, Srbije, Švajcarske, Švedske, Velike Britanije.

– Mnogo smo naučili o Tesli i Pupinu. Naročito nam je bilo zanimljivo njihovo detinjstvo. Oduševilo nas je to što smo čuli da su oni iz svojih sela došli u Ameriku sa samo nekoliko centi, a postali su svetski naučnici. Družili smo se sa drugarima širom sveta i posle smo sve te države i gradove iz kojih su se deca javljala, tražili na mapi. Bilo je super – kažu Maksim (13) i Nikola (10), braća iz Teksasa.

I desetogodišnjoj Ivoni (10) iz Norveške veoma se svidela radionica. Kaže da joj se dopalo druženje sa drugarima iz celog sveta, a najviše to što je mogla da dobije odgovor na svako pitanje o Tesli i Pupinu. A njeni drugari su neumorno postavljala pitanja, radoznala da saznaju detalje o životima naših naučnika.

– Saznao sam da je Pupin jako voleo konje, kao i ja. To me je baš obradovalo. Bilo je zabavno – priča Nikola (9) iz Čikaga

On je, prema rečima njegove majke, čim se radionica završila sav ustreptao pitao kada će biti sledeća.

– Time je ispunjena naša želja kao organizatora, a to je da deci koja žive van Srbije na zabavan, kreativan i interaktivan način približimo važna imena srpske nauke i kulture. I Tesla i Pupin su bili ponosni na svoje poreklo i okrenuti svom srpskom kulturnom nasleđu. Oni su pravi uzori za svu srpsku decu koja žive širom sveta, ne samo što su bili veliki naučnici, već i zato što su sačuvali vezu sa svojim maternjim jezikom, kulturom i tradicijom – navodi Ivana Marčeta iz škole “Sava”.

Na brojna dečja pitanja iz svih sfera života strpljivo je odgovarala Aleksandra Ninković Tašić, predsednica Obrazovno-istraživačkog društva “Mihajlo Pupin” i multikulturalna ambasadorka Unesko kluba Univerziteta Sorbona. I Aleksandra je oduševljena radionicom.

– Nemam reči! Bilo je zadovoljstvo, radost. Bila sam ushićena gledajući sva lica one dečice iz celog sveta, koja govore srpski. To je svet na dlanu! Srpstvo živi, ovo je lek – rekla je ona posle druženja s malim dijasporcima.

Aleksandra je već godinama posvećena istraživanju i prikupljanju arhivskog materijala koji se odnosi na život i delo Mihajla Pupina, a poznata je kao autorka brojnih knjiga posvećenih srpskim velikanima (“Zvezdobrojci 1”, “Zvezdobrojci 2”, “Objedinjene autobiografije Mihajla Pupina i Nikole Tesle”…), koje za cilj imaju afirmaciju i čuvanje istorije srpske nauke.

Ona je početkom godine ovu radionicu podjednako uspešno održala za decu iz Australije i Novog Zelanda.

Nestrpljivi da postave pitanja: Nikola, Elena i Stefan iz Čikaga

Malo i dva sata

– Aleksandra vas svojim načinom kazivanja potpuno uvuče duboko u priču. Prolazite s njom kroz sve tuge i radosti koje su iskusili Tesla i Pupin, smejete i plačete, navijate za njih, saosećate sa njima, počinjete da ih razumete i, što je najvažnije, volite – smatra Marčeta, a deca se slažu sa njom.

Aleksandra je zanimljivom pričom toliko dobro držala dečju pažnju da je radionica, umesto predviđenih sat vremena, trajala duplo duže – puna dva sata. A i to je mališanima bilo malo.

Naučio mnogo novog

Stefan (9) iz Čikaga je jedva dočekao da dođe na red i postavi pitanje.

– Saznao sam mnogo toga novog, na primer da je Pupin jedan od osnivača NASA. To nisam znao. A jedan dečak iz Kanade je pokazao plakat o Nikoli Tesli, pa sam odmah tražio i ja da ga nacrtam – priča Stefan u dahu.

Gusle i golubovi

Kako samo dečja mašta može, mališani su postavljali najraznovrsnija pitanja. Da li su se bavili sportom, koja im je bila omiljena hrana, da li su voleli voće i povrće, da li su svirali neki instrument (tako su saznali da je Pupin voleo gusle pa su saznali nešto i o guslama), koje su knjige čitali, ko su im bili heroji, da li su se njih dvojica ikada sreli, da su bili prijatelji, da li su verovali u Boga, da li je Pupin voleo da dolazi u Srbiju, kakvu je vezu Tesla imao sa golubovima, koliko godina je imao Tesla kada je napravio svoj prvi izum, da li je Tesla skakao sa krova sa kišobranom, nadovezivala su se dečja pitanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here