Srušio se ruski Mig-31, piloti se spasli

0

MIG-31 je ruski supersonični presretač, koji može da presreće mete udaljene i do 200 kilometara
 

Konašenkov je naveo da se avion srušio 25 kilometara od Armavira, tokom manevara. Piloti su se katapultirali i bezbedno prizemljili, a ruski portparol je naveo da nisu u životnoj opasnosti.

 

Početkom avgusta, vrhovni zapovednik ruskih vazduhoplovnih snaga, general-pukovnik Viktor Bondarev, rekao je da će Rusija početi sa razvojem presretača koji bi do 2028. trebalo da zamene njenu flotu od 122 Miga-31.

 

Mig-31 je supersonični presretač, dugog dometa. Taj dvosed može da presreće mete udaljene i do 200 kilometara, uz pomoć svog naprednog radara i raketa dugog dometa. Može efikasno da funkcioniše u svim vremenskim uslovima i opremljen je najsavremenijom avijacionom digitalnom tehnologijom.

 

Mig-31 postao je deo sovjetskih vazduhoplovnih snaga 1981, a proizvodnja te letelice okončana je 1994, ali je ostao u službi u ruskim i kazahstanskim vazduhoplovnim snagama.

 

Zamenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin predložio je 8. avgusta da se nastavi sa proizvodnjom Miga-31, navodeći da bi ta letelica mogla da bude efektna još 15 godina. Rogozin je tada naglasio da Mig-31 nema suparnike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here