EPA/Thomas Peter
Henri Kisindžer

Bivši američki šef diplomatije Henri Kisindžer, koji je preminuo u sredu u 101. godini, bio je cenjen u svetu kao jedan od najmudrijih diplomata 20. veka, a tokom bogate karijere, govorio je mnogo i o Zapadnom Balkanu, ocenivši da su Kosovo i Metohija za Srbe “nacionalni hram”.

Kisindžer je tako doveo u pitanje američku politiku na Balkanu, rekavši da “ne postoji jasna definicija interesa SAD na Balkanu”.

“Evropljani bi trebalo da se bave događajima u svom dvorištu”, rekao je Kisindžer, podseća Gardijan.

Kisindžer, koji je bio američki državni sekretar u periodu od 1973. do 1977. godine, rekao je da “ne shvata šta Amerika pokušava da postigne na Balkanu”.

“Postoji nešto veoma pogrešno o našoj vojnoj operaciji na Kosovu. Toliko pogrešno da morate da se zapitate kako je Vašington ubedio saveznike u ideju da stvara neki balkanski mirovni sporazum između dobro naoružanih Srba i etničkih Albanaca, kad nijedna od strana to ne želi”, rekao je Kisindžer.

On je dodao da “taj konflikt traje već 600 godina”.

“Sada mi dolazimo i kažemo da imamo rešenja, a ako ne prihvatite naše rešenje, bombardovaćemo vas. Imam problem sa tim”, rekao je Kisindžer 1999. godine.

Takođe je govorio da je politika američke administracije prema Kosovu pogrešna jer bi nezavisno ili autonomno Kosovo destabilizovalo region, pisao je ranije Vašington post.

“To je zato što kosovski Albanci nastoje da inkorporiraju susedne albanske manjine, uglavnom u Makedoniji, a možda i samu Albaniju”, rekao je Kisindžer za vašingtonski list.

On je dodao da to nije dobro promišljen potez, “nimalo”.

“Plan administracije ne uključuje opcije – šta ako bombardovanje ne uspe, šta ako ne primora jugoslovenskog lidera Miloševića da prihvati mirovne uslove koje je već odbio mnogo puta”, istakao je Kisindžer.

Kada se radi o Bosni i Hercegovini, on je govorio da je to veštačka tvorevina i da Slobodan Milošević “nije Hitler, već balkanski nitkov”.

“Ni Milošević, niti bilo koji lider sa Balkana nije u poziciji da bude globalna pretnja, kako ocenjuje predsednik Klinton”, napomenuo je Kisindžer.

Kisindžer je podržao američku politiku u BiH.

“Milošević snosi glavnu odgovornost za brutalnosti u Bosni, snažno podržavam američko raspoređivanje tamo. Ali, za razliku od Bosne, rat na Kosovu je zbog teritorije koju Srbi smatraju nacionalnom svetinjom”, istakao je bivši američki diplomata.

Kada je reč o Rambujeu, Kisndžer je ocenio da su Srbi odbacili mirovni sporazum jer su u tome videli uvertiru za nezavisnost Kosova.

“Srbi, takođe, vide prisustvo NATO trupa kao vrstu strane okupacije protiv koje se Srbija borila kroz istoriju, uključujući otomanska i austrougarska carstva, Hitlera i Staljina. Čak i ako ih bombardujete do kapitulacije, teško da možete da očekujete da će prihvatiti takav ishod”, ocenio je Kisindžer te 1999. godine za “Njuzvik”.

On je rekao da Bosna nikada nije postojala kao država i da je veštačka tvorevina.

“Mogli smo nešto da učinimo na početku rata, kada su Srbi optuživani da su masovno kršili ljudska prava. Sada se, međutim, ponašamo kao da silom pokušavamo da vratimo Srbe u nekakvu mitsku Bosnu, koja nije postojala nikada u istoriji. Ne postoji bosanski jezik, ne postoji bosanska kultura. Bosna je administrativna jedinica koja se sastoji od Hrvata, muslimana i Srba, a veštački je stvorena u bivšoj Jugoslaviji i glupavo priznata kao država od zapadnih sila”, poručio je Kisindžer, prenosi RTRS.

1 COMMENT

  1. Bombardovanje nije uspelo – to je jasno posle 24 godina kada Kfor povećava vojno prisustvo a EuLex se vraća… Kosovo je Srbija – bila i biće !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here