EPA/Arkady Budnitsky
Pripadnici "Vagnera"" u Rostovu na Donu

Penzionisani general američke vojske rekao je da postoji mnogo pitanja o budućnosti s kojima će se suočiti “Vagnerovi” borci nakon njihovog kratkotrajnog ustanka, ne isključujući mogućnost da će se neki “odvojiti”.

– Oni su nezavisni borci. Dobijali su bolje obroke. Drugačije su se odevali… Ne mislim da će ih lako asimilovati u rusku vojsku i poslati nazad tamo na front. Tako da mislim da će biti problema. Možda će se neki odvojiti. Možda će neki odlučiti da pobegnu i daju podatke Ukrajini. Ti ljudi su lojalni čoveku, Prigožinu, a ne zemlji, ne misiji. Mislim da imamo mnogo više pitanja na koja trenutno nema odgovora – navodi za CNN Majk Lajons, general američke vojske.

Juče je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da se borci “Vagnera” neće suočiti sa krivičnim postupkom zbog učestvovanja u maršu prema Moskvi, rekavši da je Kremlj uvek poštovao njihova herojska dela na prvim linijama u Ukrajini.

Prigožin se seli u Belorusiju

Prigožinova pobuna se završila u subotu uveče kada je postignut dogovor o smirivanju krize koja je pretila Putinovom rukovodstvu. Prema dogovoru koji je postignut uz posredovanje Belorusije, Prigožin neće biti procesuiran za pobunu i preseliće se u Belorusiju.

Dugogodišnji beloruski vladar Aleksandar Lukašenko Prigožina lično poznaje 20 godina.

Peskov je rekao da je Putin u telefonskom razgovoru sa Lukašenkom izrazio zahvalnost što je Prigožinu ponuđen azil u Belorusiji, rekavši da je taj potez sprečio krvoproliće.

4 COMMENTS

  1. Nema shanse.
    Prigozin u Belorusiju, ha!
    Taj ce prebeci na zapad, kod svoje mame, i pitanje je da li ce i koliko od wagnera povuci sa sobom i da li ce to biti srz te organizacije.
    Ili ce se trajno povuci, tj. nestati jer ce ga sigurno wagnerovci razapeti zbog dugovanja i potpisanih ugovora – a posao propao.

  2. Samo se ti nadaj Nn. Velika steta je vec napravljena. Sramota je da Rusiju u ratu predstavljaju Cecenski placenici i Wagnerovi bivsi zatvorenici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here