EPA/Benoit Tessier
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron sutra dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji. Prema planu on će sleteti na aerodrom Nikola Tesla sutra oko 15 časova, nakon čega je predviđeno da zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem otkrije tablu, kako bi se obeležio početak procesa modernizacije aerodroma, kojim već rukovodi francuska kompanija Vansi.

Kako je predviđeno, svečani doček biće ispred Palate Srbije.

Dva predsednika razgovaraće najpre u četiri oka, a zatim sledi sastanak delegacija.

Prvog dana posete Vučić i Makron položiće vence na Spomen-kosturnicu i Spomenik braniocima Beograda, i obići spomenik Milunki Savić, najodlikovanije žene Prvog svetskog rata koja je ponela i francuski Orden Legije časti.

Mediji navode da je Makron lično tražio da se pokloni senima Milunke Savić.

Nakon toga će na Kalemegdanu biti položeni venci na Spomenik zahvalnosti Francuske i tu će se dvojica predsednika obratiti okupljenim građanima, a očekuje se da će biti više hiljada ljudi.

Makron će prespavati u Beogradu i biće gost na privatnoj večeri koju predsednik Vučić organizuje u jednom od državnih objekata.

Drugi dan posete organizuje ambasada Francuske u Srbiji, a Makron će verovatno obići Knez Mihailovu ulicu, razgovarati sa predstavnicima Regionalnog omladinskog centra i sresti se sa srpskim umetnicima.

Makronovu posetu Beogradu pratiće veliki broj domaćih, regionalnih i francuskih medija – akreditovano je njih 700, a obraćanje dva predsednika prenosiće i francuska i srpska nacionalna televizija.

Francuskog predsednika će u Beogradu čuvati 4.000 specijalaca, a mere bezbednosti biće na najvišem nivou, kao i uvek tokom poseta visokih stranih državnika.

Makron je trebalo da poseti Srbiju prošle godine u decembru, ali je ta poseta odložena zbog protesta “Žutih prsluka” u Francuskoj.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here