Prvi dan leta, 21. jun, inače najduži dan u godini, u 120 zemalja sveta danas se proslavlja kao Svetski dan muzike.

Tim povodom širom Srbije najavljen je veliki broj besplatnih koncerata, uključujući i Beograd, gde će to biti neka vrsta muzičkog uvoda u ovogodišnji, treći po redu koncert Beogradske filharmonije na otvorenom 23. juna na Ušću.

Program u Kulturnom centru Beograda počinje pre podne, u Galeriji Artget gde sviraju Jovana Udović, Biserka Marović i Matija.

Posle podne na platou ispred KCB-a nastupa Banda saksofonista. U Etnografskom muzeju za večeras najavljen je koncert poznatog norveškog gudačkog ansambla Trio Treble. Muzička omladina Beograda nastupa 21. i 22. juna u kafiću Aviator, Galeriji ULUS, Dorćol Platzu, i UP “Cvijeta Zuzorić”.

Prvog dana leta, na Svetski dan muzike na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine trebalo bi da počne nova sezona muzičkog serijala “Koncerti na Zidiću”. Novu, sedmu sezonu otvoriće Inspektor, član beogradskog hip-hop kolektiva Vatra. Muzike će biti i u Srpskom književnom društvu u Francuskoj 7, gde bi poetska proza i poezija Ivane Milankov trebalo da bude predstavljena uz zvuke violine Edit Makedonske.

U Zadužbini Ilije M. Kolarca večeras sviraju Goran Kostić, kontrabas, i Milena Stanišić, dok Udruženje Barokni vitraž nastupa u Biblioteci grada Beograda.

U Italijanskom institutu za kulturu koncert će održati italijanski pevač Matija Zanata, koji će predstaviti repertoar italijanske muzike od tradicionalnih i autorskih do popularnih pesama.

Koncert kamerne muzike je od 19 sati u Skupštini grada. Na programu su dva Šubertova kvinteta: Gudački u C-duru i Klavirski kvintet – “Pastrmka”. Izvođači su Ana Lebedinski, violina, Marija Špengler, violina, Nemanja Adamović, viola, Sandra Belić, violončelo, Stevan Jovanović, kontrabas, Vuk Ovaskainen, violončelo, i Uki Ovaskainen, klavir.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here