Šta donosi Berlinski proces i kome ide u prilog?

0
EPA/Georgi Licovski
Olaf Šolc i Aljbin Kurti

Vlada Kosova očekuje postizanje tri sporazuma u okviru Berlinskog procesa i Zajedničkog regionalnog tržišta. Reporteri piše da je “dogovoreno” da na sutrašnjem samitu u Berlinu šest država Zapadnog Balkana potpišu sporazume o međusobnom priznanju ličnih karata, univerzitetskih diploma i stručnih kvalifikacija.

Portparol vlade Kosova Perparim Krieziu kaže da će nakon stupanja na snagu ovih sporazuma početi konkretna implementacija zajedničkog regionalnog tržišta, čime će se postepeno uklanjati ograničenja i barijere za preko 17 miliona stanovnika Zapadnog Balkana.

– Posle skoro dve godine pregovora na nivou šest zemalja Zapadnog Balkana, između Kosova, Albanije, Bosne, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije postignut je dogovor o tri sporazuma u ​​okviru Berlinskog procesa i zajedničkog regionalnog tržišta. Sporazumi koji su dogovoreni su oni za slobodu kretanja sa ličnim kartama, za priznavanje visokoškolskih ustanova i za priznavanje stručnih kvalifikacija lekara, stomatologa i arhitekata. Očekuje se da će sporazumi biti potpisani 3. novembra na Samitu u Berlinu. Nakon stupanja na snagu sporazuma, počeće konkretna implementacija zajedničkog regionalnog tržišta – kaže on.

Istraživač Grupe za pravne i političke studije Arber Fetahu, kaže da je nemački kancelar Olaf Šolc “spreman da unapredi” Berlinski proces.

– S obzirom da je Berlinski proces investicija Evropske unije i Nemačke, iako Srbija ne priznaje Kosovo, on ide u prilog Kosovu kao nezavisnoj državi. Smatramo da sada, nakon inicijative Otvoreni Balkan, postoji spremnost da se ovaj proces unapredi. Postoji i spremnost za veća ulaganja u Berlinski proces. Verujem da će sastanak 3. novembra biti dobar pregled da se vidi koliko će se ovaj proces dinamizirati. Sporazum sa BiH koji je postignut o slobodnom kretanju građana pokazao je da ovaj proces ima neku vrstu podsticaja i da želi da funkcioniše. Takođe će biti zanimljivo videti kako će biti regulisano zajedničko regionalno tržište. Hoće li biti nekog novog sistema, novog projekta ili bilo kakvog novog metoda kako će ovo tržište funkcionisati – naglašava Fetahu.

Poslednji samit Berlinskog procesa održan je 5. jula 2021. godine pod vođstvom bivše nemačke kancelarke Angele Merkel.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here