Šta je bilo na sastanku NATO-Rusija?

0

Foto: Ilustracija

Savet NATO-Rusija održao je dvočasovni sastanak u sedištu Alijanse u Briselu, na zahtev ambasadora Rusije Aleksandra Gruška, rekla je portparolka NATO-a Oana Lungesku.

 

"Razmena mišljenja je bila veoma otvorena", kazala je ona i dodala da su obe strane iznele svoje stavove.

 

"Treba da nam svima bude cilj nalaženje rešenja koje će poštovati međunarodno pravo, uključujući teritorijalni integritet Ukrajine, i doprineti evro-atlantskom miru i bezbednosti", rekao je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen posle susreta.

 

Kako je, međutim, saopšteno, na tom "formalnom" sastanku nisu donete nikakve "odluke". Ovaj sastanak prvi je takav susret od 1. aprila, od kako je NATO,
posle pripajanja Krima, odlučio da obustavi praktičnu saradnju s Rusijom, ali ne i politicki dijalog.

 

Generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen konstatovao je da postoje osnovne razlike u stavovima Alijanse i Rusije o ukrajinskoj krizi, izjavila je portparol Alijanse Oana Lungesku.

"Rasmusen je zaključio da se suštinski razlikuju stavovi Alijanse i Rusije o krizi i njenom nastanku, šta se dešava i kako da se pronađe rešenje", dodala je Lungesku nakon sastanka savjeta Rusija-NATO u Briselu.

 

Ona je dodala da je Alijansa jasno potvrdila da ne priznaje legitimitet pripajanja Krima Rusiji. Lungesku je rekla da NATO pozdravlja izbore održane u Ukrajini koji pokazuju volju Ukrajinaca i poziva Rusiju na konstruktivnu saradnju sa novoizabranim predsednikom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here