Youtube/BBC

Izumiranje dinosaurusa pre 65 miliona godina, otvorilo je vrata ubrzanom razvoju mnogih vrsta koje su do tada bile u senci praistorijskih titana. Među njima su i sisari, grupa kojoj pripadaju i sami ljudi.

Ipak, sam nestanak velikih reptila, nije se desio sam od sebe. Dinosaurusi su planetom vladali oko 160 miliona godina i pitanje je kako bi život na Zemlji bio danas da nije došlo do pada asteroida, otprilike pre 65 miliona godina.

Udar nebeskog tela velikog kao planina Mont Everest, pokrenuo je procese koji su zbrisali jednu veličanstvenu životinjsku “civilizaciju”, kao i ogroman broj drugih vrsta. Iako je pogrešno reći da su dinosaurusi apsolutno iščezli (budući da su ptice, u neku ruku, dinosaurusi koji su preživeli kataklizmu od pre 65 miliona godina), njihov nestanak predstavlja jedan od najtraumatičnijih događaja u istoriji Zemlje.

Kako su izgledali poslednji dani dinosaurusa, rekonstruisano je u brojnim dokumentarcima različitog kvaliteta. O tome kako je izgledalo približavanje asteroida planeti iz ugla tadašnjih “stanovnika”, pogledajte na snimku ispod.

A kako je bilo doživeti udar masivnog asteroida, sa svim svojim nuspojavama, pogledajte u nešto dužem dokumentarcu, koji približava svu patnju koja je strefila ova stvorenja tog davnog dana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here