EPA/Filip Singer
Vjosa Osmani i Frank-Valter Štajnmajer

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer je u pismu kosovskoj predsednici Vjosi Osmani poručio da dijalog sa Srbijom ostaje verovatno najveći spoljnopolitički izazov za Kosovo.

“Uveren sam u konstruktivnu posvećenost vaše vlade predstojećim razgovorima u okviru dijaloga predvođenog EU preko specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, što u potpunosti podržavam. Kosovo može biti uvereno da će u Nemačkoj naći pouzdanog prijatelja i partnera“, navodi se u pismu nemačkog predsednika koje je na Fejsbuku objavila Osmani.

Štajnmajer je u pismu povodom 14 godina od proglašenja nezavisnosti Kosova naveo da su tokom poslednje posete Vjose Osmani Nemačkoj produbljeni bilateralni odnosi, uz izražavanje podrške Nemačke Kosovu.

“Dobro se sećam 17. februara 2008. godine. Kao tadašnji savezni ministar spoljnih poslova, zajedno sa mnogim evropskim i američkim partnerima, izjasnio sam se tih dana odmah nakon proglašenja nezavisnosti za priznanje Kosova”, rekao je Štajnmajer.

“Kosovo je srećno što ima prijatelje poput Nemačke”

Kaže da Nemačka snažno podržava perspektivu Kosova u Evropskoj uniji i da je u tom kontekstu od velike važnosti odlučna implementacija važne reformske agende kosovske vlade u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“To će biti centralni faktor u stvaranju izgleda za mlade ljude na Kosovu, jačanju ekonomije, novih investicija i otvaranju radnih mesta”, napisao je nemački predsednik.

Predsednica Vjosa Osmani je na Fejsbuku napisala da Štajnmajer daje snažnu podršku kosovskim institucijama u reformskoj agendi i borbi protiv korupcijskog kriminala, kao centralnog činioca privrednog razvoja i novih ulaganja.

“Prilikom našeg poslednjeg sastanka prošlog septembra, kada sam na njegov poziv zvanično posetila Nemačku, predsednik Štajnmajer je istakao nepokolebljivu podršku svoje države kao i ličnu podršku putu Kosova ka postizanju pune konsolidacije u međunarodnoj areni. Kosovo je srećno što ima države poput Nemačke i prijatelje poput predsednika Štajnmajera na svom izazovnom putu”, navela je Osmani.

3 COMMENTS

  1. Nemacka ne zaboravlja saveznike iz drugog svetskog rata, zar da ocekujemo nesto drugo, ha ha ha ha ha ha ha, naivni nismo,

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here