Tanjug/AP
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na sinoćnjem sastanku u Parizu izrazio očekivanje da će Francuska pružiti podršku Srbiji u svim sferama, prvenstveno kada su u pitanju njen evropski put i dijalog sa Prištinom.

Posle svečane večere koju mu je Makron priredio i sastanka u četiri oka, Vučić je naveo i da je još jednom zahvalio predsedniku Francuske na ličnom angažmanu kada je reč o očuvanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Dodao je da je Makronu ukazao na neuporedivo bolje ekonomske odnose dve zemlje, ali i da je izneo očekivanje da „mogu još više i bolje“ kada su u pitanju trgovinska razmena, investicije i zajedničko poslovanje u mnogim oblastima u kojima Srbija ima dosta da nauči od Francuske.

Neslaganje po pitanju Kosova

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Vučić je hvalio Makrona, ali je i osporio njegove navode da su i Beograd i Priština „ponešto učinili“, navodeći da kosovske vlasti nisu učinile ništa.

Vučić je kazao i da je Francuska „uvek bila najbliža“ Srbiji u Evropi i da je Beograd „na Francusku najviše računao i u Prvom i u Drugom svetskom ratu“.

Makron je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da Srbija ne treba da sumnja u nameru Evrope da je „primi pod svoje okrilje“, ali je i ukazao da je važno da Srbija „nastavi sa konkretizacijom svog izbora, usklađivanjem stavova sa evropskim“.

Naveo je da će Pariz „učiniti sve“ da budu ispunjene obaveze preuzete Sporazumom o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, ali je rekao i da je važno da svi učesnici napada na kosovsku policiju u selu Banjska budu privedeni pravdi.

Diplomata i bivši ambasador Branko Branković kaže za Sputnjik da je Makron stavljajući u istu ravan Srbiju kao suverenu državu i Kosovo kao protektorat hteo da stavi do znanja da se njihov pogled na stvar neće promeniti.

Prema rečima Brankovića, iz Makronovog obraćanja zaključuje se sledeće:

– Pokazalo se u stvari, da Francuska ne odstupa od stavova Evrope, a pre svega stavova Zapada u vezi sa položajem Srbije u ovom trenutku. Drugim rečima, Makron je ostao čvrsto pri stavu koji je poznat a to znači – nezavisno Kosovo, a da zaboravimo na saradnju sa Rusijom.

6 COMMENTS

  1. Nije mi jasno sta Vucic ocekuje od Makrona, pokozao je ko je i koga vise brani, nemamo tu nista da trazimo i Francuzi nam nikad nisu bili prijatelji i nece ne biti

  2. Samo postavljaju uslove ti zapadnjacki demokrate.Makron je licemerno varao Putina sa Merkelovom i spremao sve najgore za Rusiji sa ukrajinskim piunom.

  3. Otišao samo da kupi avione ugovori,da mu Francuzi izgrade nuklearne elektrane.Sa tim avionima jedino može bombardovari svoj narod,za ostalo će se pitati Francuz, jer čiji je avion,taj mu je i gazda.

  4. Само пословно
    Србија да има неке користи , да се раде нуклеарке, али из ког разлага французи подржавају албанце, то ми смета …
    Па они позивају албанце међу земље побједнике 1. Свјетског рата
    Када је славље у паризу
    То је огавно.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here