EPA/MARK ABRAHAM
Vesli Klark

Bivši vrhovni komandant oružanih snaga NATO general Vesli Klark, povodom godišnjice NATO bombardovanja, rekao je da politički lideri u Srbiji treba da “pomognu svom narodu da prevaziđe stari nacionalizam i svađe iz prošlosti” i dodao da je ponosan na “Kosovo koje se pre 22 godine borilo za svoju slobodu i stvaranje demokratske vlade”.

– Da, veoma sam zadovoljan podrškom naroda Kosova te 1999. godine. Ali takođe priznajem da su se mnogi drugi ljudi, i Amerikanci i NATO, a posebno Kosovari, toliko žrtvovali. Smatrao sam da je to pravi potez, onaj koji su Slobodan Milošević i njegova politika učinili neizbežnim. Bio sam uveren da ćemo pobediti, ali u tom trenutku nismo mogli da predvidimo konačni ishod, sve što smo želeli bilo je da etničko čišćenje stane i da NATO mirovnjaci uđu da zaštite stanovništvo. Kako se kampanja nastavljala, postalo je jasno da će sve srpske snage morati da odu – rekao je Klark.

Prema njegovim rečima, nova američka administracija, na čelu sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, pokušaće da promoviše veće pomirenje i harmoniju na Balkanu, a sve za dobrobit Kosova.

– Sa novom američkom administracijom verujem da se problemi u poslednje četiri godine mogu u velikoj meri prevazići. Da, sporazum je moguć, a takav sporazum je u interesu obe strane. Lideri u Srbiji moraju da pomognu svom narodu da prevaziđe stari nacionalizam i svađe iz prošlosti. Iako više nisam u javnom servisu, čini se da Rusija koristi Srbiju za stvaranje poteškoća u jugoistočnoj Evropi. Moraju da prihvate da stvaranje ovih poteškoća nije u njihovom interesu – rekao je Klark.

Dodao je i da veruje da je ključ političkog razvoja na Kosovu ekonomski razvoj, obrazovanje, poljoprivreda, podstrek zapošljavanja i privlačenje stranih investicija.

Prema njegovim rečima, Kosovo će nastaviti da daje primer kao nacija i kao demokratski narod koji je zapadno orijentisan.

11 COMMENTS

  1. E moj kauboju znaš li ti da srbi nisu indijanci , Nećete tako dugo misliti moraćete da platite učinjen zločin prema srbskom narodu.

  2. Hahahah nacista stiti teroriste. Kao nesto novo. Samo daleko od nas se drzi mi jedino sto nemamo mozag koji bi tebe i ostale zlocince stavio gde vam je mesto.

  3. placeni kriminalac od shiptarskih kriminalaca i bandita sa prokletije ali ce uskoro ce istina na videlo a siptari pakovace kofere odakle su i dosli uskorrro ZIVELLAAAA SRBIJAAAA URAAA SRBIJAKOSOOVOOOO

  4. Dosli ste sa drugog Kontinenta da otimate tudju zemlju. Krvnice zasto im nisi dao deo tvoje Amerike.
    Ceo svet vas mrzi ali i vi cete dobiti po repu zahvaljujuci braci kinezima i rusima.

  5. па каубоју, ви сте етнички очистили Косово и Метохију али од срба и направили гето и контаминирали, отели део територије Србије, срам вас било!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here