Printscreen/Youtube
Kristijan Šmit

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje, podneo je godišnji izveštaj generalnom sekretaru UN u kojem su, kako je saopšteno iz OHR, navedeni događaji relevantni za sprovođenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu od 16. aprila do 15. okbora ove godine.

“Kao konačni autoritet u području delovanja, visoki predstavnik je upozorio na do sada nezabeležene napade na mirovni sporazum i ustavnopravni poredak BiH, uključujući i visokog predstavnika i Ustavni sud BiH kao njihove zaštitnike. On je istakao da odgovornost za napade leži na vlastima Republike Srpske na čelu sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, koji se nalazi pod međunarodnim sankcijama zbog pretnji Mirovnom sporazumu”, navodi se u saopštenju OHR-a.

Iz OHR kažu da se odlučno odbacuju pogrešna tumačenja Dejtonskog sporazuma u Republici Srpskoj koja, kako navode, “služe secesionističkim ciljevima” te da “BiH nije savez država niti konfederacija” i da na teritoriji BIH postoji samo jedna država, a to je BiH.

Inače, Šmitov izveštaj se u velikom delu odnosi na Republiku Srpsku, koja osporava njegov mandat i na predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, protiv kojeg je po njegovom nalogu Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog nepoštovanja Šmitovih odluka, a koju je Sud BiH potvrdio. U pomenutom izveštajnom periodu, navedeno je, da je povećan broj nasilničkih napada na povratnike i da je korupcija i dalje rasprostranjena u BiH.

8 COMMENTS

  1. Kakva drskost Zapada.Oni podrzavaju ovog nemackog turistu da on kroji zakone u BiH.On se lazno predstavlja kao da je izabran od SB UN ali nije.Ko je ovde lud zasto Kina i Rusija u UN ne kazu jasno da je ovaj Nemac lazov i da se lazno predstavlja kao neki godpodar BiH.Tuzbu koju protiv njega pokrece RS treba da podrzi i Srbija,Rusija i Kina.To je zapad koji postuje medjunarodno pravo ali samo ono koje njemu odgovara

  2. Kako vi smijete da pisete da je Schmit Visoki Predstavnik ,ako ga Dodik ne priznaje.Zar niste svjesni da ce vas Dodik kada dodje u Beograd da izruzi kao mali djecu.Vi morate da pisete da je Schmit ilegalni prestavnik i da ga treba uhapsiti kada kroci na teritoriju Srbske i Srbije.

  3. ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

  4. U ovoj nesretnoj zemlji su reforme samo ako se otmu bilo kakva prava Srpskom narodu i Republici Srpskoj u cjelini….

  5. Samo njegovo prisustvo podseća da je BiH protektorat ili čak kolonija. Na stranu što je nelegitiman , a što predstavlja sramotu za zapadne demokratije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here