Tanjug
Zorana Mihajlović

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović održala je danas drugu sednicu Radne grupe za implementaciju projekta “Jadar”.

Na njoj je bilo reči o trenutnom statusu projekta, zahtevu kompanije “Rio Tinto” za ekspolataciono pravo, kao i aktivnostima u vezi sa zaštitom životne sredine.

– Sve što radimo na ovom projektu, da naglasim još jednom, svaki korak u projektu, koji je ogroman i važan i u kojem smo svi zajedno, ne samo da se moraju poštovati sve zakonske procedure, što se podrazumeva, moramo uvek voditi računa o životnoj sredini. Sve naše aktivnosti moraju biti jasne i transparentne sa prvom tačkom, a to je zaštita životne sredine – naglasila je ministarka Mihajlović.

Ona je dodala da je na predlog Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva zaštite životne sredine doneta odluka da se pre izmene Prostornog plana područja posebne namene mora raditi strateška procena uticaja na životnu sredinu.

– Takođe, Ministarstvo je insistiralo na tome da se kao uslov da se odobri eksploataciono polje moraju prethodno utvrditi i obim i sadržaj Studije uticaja na životnu sredinu – poručila je Mihajlovićeva.

Predstavnik kompanije “Rio Tinto” Nikola Šunjić, upoznao je članove Radne grupe sa trenutnim statusom projekta, rekavši da on, pored podzemnog rudnika obuhvata i postrojenje za preradu i lokaciju za deponovanje industrijskog otpada.

– U fazi studije izvodljivosti ključne aktivnosti vezane su za kupovinu zemljišta, kao i izradu tehničke dokumentacije za dobijanje dozvola za realizaciju projekta i izgradnju infrastrukture. Kada je reč o izmeni Prostornog plana područja posebne namene, saglasni smo sa vama da se najpre uradi strateška procena uticaja na životnu sredinu. Kompanija priprema dokumentaciju za dobijanje eksploatacionog polja u skladu sa zakonskim procedurama – rekao je Šunjić.

Sednici Radne grupe prisustvovali su predstavnici kabineta predsednika Republike i predsednice Vlade, nadležnih ministarstava, Agencije za zaštitu životne sredine, Razvojne agencije Srbije, javnih preduzeća koja će biti uključena u realizaciju projekta, Republičke direkcije za vode, ambasada Australije i SAD u Srbiji, gradonačelnik Loznice i načelnik Mačvanskog okruga, navodi Ministarstvo rudarstva i energetike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here