Tanjug/AP
Vladimir Putin

U Putinovoj iznenadnoj rekonstrukciji, zamenik premijera i ekonomista Andrej Belousov preuzima Šojguovu ulogu ministra odbrane.

U velikom prestrojavanju svog kabineta, ruski predsednik Vladimir Putin razrešiće dužnosti Sergeja Šojgua, koji je već dvanaest godina ruski ministar odbrane, i imenovati ga za sekretara Saveta za bezbednost, na mesto koje od 2008. zauzima Nikolaj Patrušev.

Taj potez izazvao je nagađanja među posmatračima Kremlja, koji se pitaju šta je moglo dovesti do tog iznenađujućeg poteza i šta to znači za Šojgua, Patruševa i Andreja Belousova, zamenika premijera i ekonomistu koji bi trebalo da postane novi ruski ministar odbrane.

Šojgu je poznat kao Putinov lojalista. Njih dvojica zajedno su fotografisani na mnogim ribolovnim ekspedicijama kroz Sibir, a vodili su ruske oružane snage u celom toku invazije na Ukrajinu.

– Danas je pobednik na ratištu onaj koji je otvoreniji za inovacije i implementaciju što je brže moguće. Prirodno je da je u sadašnjoj fazi predsednik odlučio da Ministarstvo odbrane vodi civil – rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Držati nivo iscrpljujućeg ratovanja”

Posmatrači kažu da je prestrojavanje signal da Rusija ne planira da okonči rat protiv Ukrajine, koji je sada u trećoj godini.

– Ovo ukazuje da Kremlj ne traži izlaz iz Ukrajine, već želi da produži sukob što je duže moguće – rekao je Džef Hon, gostujući profesor na Odseku za međunarodnu istoriju londonske Škole ekonomije.

– Rusija je vrlo ograničena u tome koliko može da pojača dinamiku (ratovanja) zbog ekonomskih nedostataka. Međutim, može držati određeni nivo iscrpljujućeg ratovanja. I verovatno se nadaju da će to raditi duže nego što Ukrajina može – smatra Hon.

“Da se Šojgu izbaci iz igre, a da se ne uvredi”

Šojgu će uskoro preuzeti ulogu zamenika predsednika Vojno-industrijske komisije. Takođe će voditi Saveznu službu za vojno-tehničku saradnju (FSVTS), koja je odgovorna za poslove sa vojnom opremom sa drugim zemljama.

– Sa ekonomistom koji je preuzeo Ministarstvo odbrane, a starim ministrom koji je preuzeo političku i savetodavnu ulogu, tehnokrate su u usponu. Cilj ipak nije mir, već efikasniji rat – navodi Mark Galeoti, autor nekoliko knjiga o Putinu i Rusiji.

– Dok se Putin dugoročno ukopava u “specijalnu vojnu operaciju”, koja je sada centralno načelo njegovog režima, zna da su mu potrebne tehnokrate kako bi održale njegovu ratnu mašinu – ističe on.

Putinovim dekretom takođe se uklanja FSVTS iz Ministarstva odbrane, što Šojgua ostavlja odgovornim samo predsedniku.

– U nešto više od dve godine specijalne vojne operacije, Šojgu je ipak prerastao nivo ministra odbrane u smislu svog profesionalnog nivoa – rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji Tass Aleksander Mihajlov iz Kancelarije za vojno-političku analizu, ruskog odbrambenog think-tanka, ističući međunarodnu stručnost Šojgua i njegova iskustva u inostranstvu.

Međutim, mnogi stručnjaci smatraju da sve ovo više liči na želju da se Šojgu izbaci iz igre a da se ne uvredi, uz maksimalne počasti. Ne zato što je prijatelj, nego zato što je sigurnije za samog Putina. Baš kao što se to dogodilo sa Dmitrijem Medvedevom u januaru 2020. “Očito Savet bezbednosti tako opravdava svoje ime – obezbediti bivše ‘teškaše’ koji se nemaju gde drugde smestiti, a koji ne mogu biti izbačeni.”

Ko je Andrej Belousov?

Poput Šojgua, Belousov je poznat i kao Putinov lojalista i vatreni zagovornik državne potrošnje, za kojeg se smatra da stoji iza kontroverznog povećanja poreza na dodatu vrednost (PDV) 2019.

– Jedno od Putinovih najekstravagantnijih imenovanja je kejnzijanski ekonomista Belousov na mestu ministra odbrane – rekao je Andrej Kolesnikov, viši saradnik u Fondaciji Karnegi za međunarodni mir.

– Putinu je sada važno da obezbedi da enormne svote novca potrošene na rat ne budu ukradene – dodao je.

2 COMMENTS

  1. SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here