commons.wikimedia/Bobik
Jezero Gazivode

U izveštaju Odeljenja za energetiku SAD o upravljanju vodama jezera Gazivode, koji su ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini i u Beogradu podnele vladama Srbije i Kosova, predloženo je osnivanje komisije za reku Ibar, koja bi olakšala razmatranja među stranama o mogućnostima za upravljanje resursima.

Stručnjaci koji su učestvovali u sastavljanju dokumenta predložili su i razmatranje aranžmana u skladu sa američko-kanadskim ugovorom o reci Kolumbija u vezi sa vodosnabdevanjem, energetskim agencijama i kontrolom prilikom poplava, kao model za institucionalne potrebe da podrže takvu komisiju i za reku Ibar, prenosi Glas Amerike.

U izveštaju je primećeno da jezero Gazivode ima sličnu funkciju brane na pomenutoj reci Kolumbija – koja se koristi za sezonsko snabdevanje vodom, ali i u slučaju poplava.
Kako su ukazale ambasade SAD u Beogradu i Prištini, izveštaj su sastavili američki Sekretarijat za energetiku i Pacifička severozapadna nacionalna laboratorija.

Podnošenjem izveštaja, ističe se u saopštenju, ispunjena je obaveza iz tačke 7 sporazuma, koji su u Beloj kući 4. septembra prošle godine odvojeno potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji kosovski premijer Avdulah Hoti u prisustvu tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa.

U toj tački je navedeno da će obe strane sarađivati sa Ministarstvom energetike SAD i drugim odgovarajućim telima američke vlade na izradi studije izvodljivosti “za potrebe deljenja jezera Gazivode/Ujmani, kao pouzdanog izvora snabdevanja vodom i energijom”.

Jezero Gazivode nalazi se u opštini Zubin Potok na severu Kosova i Metohije koje naseljava većinsko srpsko stanovništvo, a manjim delom pripada opštini Tutin u Srbiji. Srpske vlasti traže da upravljanje jezerom Gazivode bude u nadležnosti Zajednice srpskih opština, koja još nije formirana, što vlasti u Prištini decidno odbijaju.

2 COMMENTS

  1. Ne dok se zso i prelazi ne rese. Ko je nase b. naucio saha da mi je znati.
    Prisuina se nista ne drzi a mi sve moramo sta je ovo. ?!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here