Tanjug
Evropska unija

Svakakvih smo se čuda nagledali tokom poslednje dve decenije evropskih integracija Srbije i regiona, ali ono što smo dobili protekle nedelje iz Brisela po nadrealnosti prevazilazi sve do sada viđeno.

U najkraćem, poruka EU Zapadnom Balkanu, prevedena na ogoljenu suštinu, glasi:

Ne planiramo nikada da vas učlanimo u Uniju, ali vi morate neprekidno da nas hvalite kako smo najbolji, najlepši, kako smo najiskreniji partneri, kako imamo najlepše oči, kako smo najpametniji…

Kako izgleda ponižavajući član

I tako je, treća tačka Deklaracije usvojene na Samitu EU u Sloveniji, ne razlikuje se puno od ovog našeg karikiranja i doslovce glasi:

– EU je daleko najbliži partner u regionu, glavni investitor i glavni donator. Neviđene razmere i dometi ove podrške moraju da budu potpuno prepoznati i prenošeni u javnim debatama i komunikaciji od strane partnera.

Znači, političari iz regiona, iako nisu dobili garancije i rokove za članstvo, moraju u medijskim nastupima neprekidno da ponavljaju da postoje nekakve neviđene razmere pomoći Evropske unije bez kojih, maltene, ove zemlje ne bi ni preživele.

Moraju, dakle, što predviđa novi dokument, na svakom mestu, spremno, i u pola noći da bez zamuckivanja izdeklamuju recitaciju propisanu decidno u trećoj tački deklaracije.
Da poniženje bude veće, EU je istovremeno najavila da će 30 milijardi evra uložiti u Zelenu agendu Zapadnog Balkana kroz grantove i investicije. To svemu daje neku čak duboko potcenjivačku notu jer nosi u sebi nešto što liči na jadnu uličarsku trampu:

„Ja ti dajem pare, a ti moraš da me voliš“!

Šta se krije iza nove EU ucene

Ali, nije teško pretpostaviti šta se u stvari krije iza nove ucene Evropske unije iz Slovenije, koja uvodi zabranu negiranja da je baš ona naš najveći partner, jedini stvarni staratelj i saveznik.

Potrebno je, naime, ubediti građane balkanskih državica da je Evropska unija jedini svetli uzor, neprikosnoveno božanstvo, iako nikada u nju neće ući.

Neophodno je sprečiti da se građani, političari, privrednici, okreću nekim geostrateškim alternativama, sada, kada od članstva u EU praktično nema ništa.

Nužno je, na primer, usred svetske energetske krize, ubediti prvenstveno Srbe da joj glavni saveznik nije Rusija iz koje joj stiže najpovoljniji gas i podrška za teritorijalni integritet zemlje.

Važno je, uprkos svemu, ubediti Makedonce da nisu pogrešili što su čak promenili i ime države da bi se pokrenuli na evropskom putu, pa od tog pomaka i obećanja nije bilo ništa.

Ljubav se mora platiti

Ljubav i partnerstvo iz Brisela sada se moraju platiti, podmititi, propisati, staviti u član, dekretom usaditi u kolektivnu svest.

Moramo svi kao pesmicu naučiti ko nam je najbliži partner i čija pomoć ima „neviđene razmere“ ako hoćemo da dobijemo svoj deo para.

Jedva čekamo da vidimo kako će se ta neverovatna ljubav iz Tačke 3 – primiti u Srbiji….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here