Šta se sve može u Srbiji sa milion evra

0

Reuters/T. S.
Milion evra može da se potroši na bar milion načina
 

To je takođe i suma koju je srpski biznismen iz Čikaga ponudio sicilijanskoj mafiji milion evra za hvatanje muškarca albanske nacionalnosti koji je 14. oktobra postavio dron na krov crkve pored stadiona u Humskoj i izazvao haos na meču Srbije i Albanije!

Razmišljajući o ovoj ponudi biznismena koji je želeo da ostane anoniman mi smo odlučili da vidimo šta bi sve u našoj zemlji moglo da se uradi sa jednim miliončetom, koje na današnji dan (05.12.) iznosi 120.852.400 dinara. Za pomoć u ovoj računici obratili smo se i Crvenom krstu Srbije, kao i Centru za integraciju mladih.

Od milion stvari koje bi mogle da se urade sa milion evra, izdvojili smo sledeće:

Od jednog do petnaestak teško bolesnih mališana moglo bi da se pošalje na lečenje u inostranstvo.

Mogiuće je nabaviti deset osnovnih artikala hrane od kojih bi mogli da se spreme obroci za puna tri meseca. U narodnim kuhinjama trenutno se hrani 35.360 korisnika u 76 gradova u Srbiji. Čak 8.151 dete na tim mestima dobija jedini obrok u toku dana.

Svratište za decu ulice bi moglo bez problema da realizuje svoje aktivnosti u narednih bar 15 godina.

83.333 inkubatora bi mogla da se kupe. Jedan inkubator u proseku košta 12.000 evra.

Dva nova (od po 400.000 evra) i jedan polovan mamograf koji bi i te kako doprineli prvenciji i ranom utvrđivanju raka dojke kod žena.

52.631 platforma za hendikepirane osobe koja bi mogla da im omogući ulaz u razne objekte. U Srbiji živi oko 700.000 osoba sa nekim oblikom invaliditeta.

Preko 1.500 mališana iz neformalnih naselja moglo bi uspešno da se uključi u obrazovanje.

25 organizacija Crvenog krsta mogle bi da se opreme kuhinjskim aparatima kako bi bile u stanju da vrse prirpemanje toplih obroka za korisnike.

Moglo bi da se napravi magacinskih zaliha artikala najhitnije potrebnih u slučaju nesreće za 12.000 porodica (oko 40.000 lica) koji bi sadržali porodične pakete hrane, porodične pakete higijene, čizme, ćebad, kabanice, zalihe vode, čaja, ličnih zaštitnih sredstava.

9.800 članova jednica za odgovor na nesreće u strukturama Crvenog krsta Srbije moglo bi biti opremljeno ličnom opremom.

12.000 volontera Crvenog krsta moglo bi da bude obučeno za naredne tri godine.

Moguće je kupiti i do 35 nekretnina (kuća) na periferji Beograda i tako omogućiti smastaj desetina porodica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here