Šta Šešelj misli o srpskoj privredi i MMF-u?

0

Šešelj: Nezadovoljstvo građana merama Vlade je sve veće
 

Šešelj je na konferenciji za novinare u sedištu stranke najavio da će se SRS u narednom periodu baviti ekonomskim pitanjima i "dograđivanjem" stranačke ekonomske politike.

 

"Suštinu te politike čine zaštita domaće proizvodnje i uspostavljanje ravnopravnih ekonomskih odnosa sa drugim državama. Režim Borisa Tadića je dozvolio poplavu strane robe na srpskom tržištu, a aktuelna Vlada glumi da dovodi strane investitore kojima plaća za otvaranje radnih mesta. Bolje da su te pare dali
nezaposlenima, pa da se sami snalaze", kazao je Šešelj.

 

Lider radikala je dodao da SRS podržava sindikalne proteste u Srbiji ali da se neće mešati u njih.

 

"Nezadovoljstvo građana merama Vlade je sve veće. Mi podržavamo zahtev penzionera da se ukine smanjenje penzija kao i zahteve brojnih sindikata za ukidanjem norme o smanjenju plata u javnom sektoru. Politika stezanja kaiša je besmislena jer oporavak domaće privrede zahteva veću potrošnju domaće robe", ocenio je Šešelj.

 

Prema njegovim rečima, unutrašnju potrošnju je moguće povećati kroz veća primanja penzionera i invalida kao "najredovnijih platiša komunalija i osnovnih životnih namirnica".

 

"Moramo da slomimo kičmu uvoznom sektoru i da prestanemo sa veštačkim održavanjem kursa dinara. On treba da slabi postepeno, do deset odsto na godišnjem nivou kako bi se destimulisao uvoz", kazao je Šešelj.

 

Upitan da prokomentariše ekonomske odnose Srbije sa Rusijom, Šešelj je kazao da je privatizacija NIS-a "najbolja investicija" u poslednjih 15 godina u Srbiji.

 

"NIS je danas veoma profitabilna kompanija, a bio je gubitaš koga je Vlada na različite načine dotirala. Možda je trebalo da ga prodamo po višoj ceni ali je najbitinije da NIS danas puni srpski budžet. Treba privatizovati i Petrohemiju i Srbijagas u kome se vodi burazerska ekonomija, zbog čega i pravi gubitke", rekao je Šešelj.

 

On je dodao da sistem notara treba ukinuti jer Srbija ima dovoljno sudova i administrativnog osoblja u njima, koje je sposobno da overava spise, čime prema Šešeljevim rečima "pune republički budžet i zarađuju sopstvene plate".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here