EPA-EFE/JIM LO SCALZO
Džo Bajden

Nema sumnje da će za izabranog predsednika Džozefa Bajdena Rusija biti ono što je bila Kina za Donalda Trampa, rekao je ambasador Milisav Paić, višegodišnji načelnik Uprave za Ameriku u Ministarstvu spoljnih poslova i predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga.

Prema njegovim rečima, odnosi Beograda i Vašingtona vratiće se na nivo s kraja devedesetih i iz prve dekade dvehiljaditih.

Ambasador Milisav Paić očekuje da će se u spoljnopolitičkom timu izabranog predsednika SAD naći ljudi koji su vodili međunarodnu politiku do pobede Trampa.

– To znači da će njihov naglasak biti na Rusiji i to politika optuživanja Rusije. Biće vrlo interesantno šta će se dogoditi sa Viktorijom Nuland, koja je bila pomoćnik državnog sekretara u Obaminoj administraciji za evropska i evroazijska pitanja, jer u to vreme SAD su uvele sankcije Rusiji prvo zbog Ukrajine i događaja oko Donjecka, a posle i zbog ulaska na Krim i aneksije Krima – istakao je Paić.

S druge strane, može se očekivati relaksacija odnosa s Pekingom, jer kako kaže predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, Bajden važi za čoveka koji je gajio dobre odnose s Kinom.

– To odgovara interesima multinacionalnih kompanija koje je Tramp ograničavao. On je pokušavao da kroz sankcije uspori tehnološki i ekonomski razvoj Kine, jer je Kina postala glavni ekonomski konkurent SAD – naveo je Milisav Paić.

Kad je reč o odnosima Srbije i SAD, ambasador Paić smatra da će se oni vratiti na nivo koji smo imali krajem devedestih i početkom dvehiljaditih.

– Vidite sa kakvom euforijom je izbor Bajdena doživljen u Sarajevu, u Zagrebu oduševljenje Milanovića. I kosovski Albanci očekuju da će se nastaviti pojačani pritisci na Srbiju da prizna Kosovo kao nezavisnu državu – zaključio je načelnik Uprave za Ameriku u Ministarstvu spoljnih poslova.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here