pixabay.com

Ministarstvo razvoja zajednica, teritorija i infrastrukture Ukrajine i Ministarstvo za infrastrukturu Poljske dogovorili su danas akcioni plan za deblokadu granice, koja je nastala usled protesta poljskih prevoznika.

“Ključni rezultat sastanka je usaglašavanje zajedničkih stavova za deblokadu granice. Strane su postigle razumevanje u pogledu kompromisnih rešenja i njihove primene”, navedeno je u saopštenju ukrajinskog Ministarstva rekonstrukcije na platformi Fejsbuk

Današnji sastanak, kome su prisustvovali zamenici ministara Serhij Derkač i Jurij Vaskov sa zamenikom ministra za infrastrukturu Poljske Pavlom Gancejem, je nastavak pregovora koji su ukrajinski ministar za razvoj zajednica, teritorija i infrastrukture Aleksandar Kubrakov i ministrar za infrastrukturu Poljske Darijuš Klimčak održali 20. decembra.

Sledeća faza biće pregovori na nivou poljskog ministarstva i demonstranata, prenosi ukrajinski Ukrinform.

Poljski vozači počeli su s blokadom nekoliko graničnih prelaza s Ukrajinom početkom novembra, zahtevajući od Evropske unije da ponovo uspostavi sistem pod kojim su ukrajinskim kompanijama potrebne dozvole za rad u tom bloku.

Poljski prevoznici koji protestuju žale se da veliki broj ukrajinskih vozača koji ulaze u Poljsku prevozi robu iz Poljske u druge zemlje, potkopavajući lokalna preduzeća koja ne mogu da pariraju nižim ukrajinskim cenama.

Ukrajinski zvaničnici negirali su optužbe, dok je EU naložila Varšavi da reši to pitanje, prenosi Rojters.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here