EPA/Christian Bruna
Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Deset meseci nakon odlaska sa političke scene, bivši austrijski kancelar, politički vunderkind Evrope, Sebastijan Kurc izdao je biografiju, koja će se od sutra naći u knjižarama širom Austrije, u kojoj povlači bilans i otkriva “tajne” političke svakodnevnice na mestu šefa vlade.

Na 237 strana, u knjizi pod nazivom “Razgovarajmo o politici” , koju je sa njim pisala novinarka Koni Bišofberger, Kurc je rezimirao da, iako politika ima svoje tamne strane, smatra da je u njegovom političkom delovanju u vladi pozitivno prevagnulo.

“Politika naravno ima svoje tamne strane. Ali tokom celog mog vremena u vladi prevagnulo je stalno pozitivno. Taj osećaj sam izgubio u parlamentu”, tako je Kurc opisao, u poglavlju “Konstantin”, što je ime njegovog sina.

Naime, radi se o 2. decembru 2021. godine, kada je saopštio da se povlači iz politike, a u knjizi je istakao da je na donošenje odluke uticalo i rođenje sina Konstantina.

Prethodnik Miterlener – “budala”

U 24 poglavlja – od “doručka sa Nikijem Laudom”, kojeg “obožava”, preko “odjednom političar”, pa sve do “kontrole poruka”, “zelenog eksperimenta” i “sveta sutrašnjice” – Kurc povlači pozitivan bilans na deset godina u visokoj politici.

Kurc je ocenio da je, gledajući unazad, bila greška što se sukobio sa Tužilaštvom za privredni kriminal i korupciju. Takođe, osvrnuo se i na “čet poruke”, koje su mu na kraju došle glave.

“Pored svega što sam pisao u četu postoji, prema mom mišljenju, samo jedna poruka, koju nije trebalo pisati, a to je poruka o mom prethodniku Rajnholdu Miterleneru”, kaže Kurc u knjizi potvrdivši da je za njega napisao da je “budala”.

Medđutim, Kurc dodaje da je prethodno Miterlener o njemu napisao čitavu knjigu u kojoj je negativno prikazan.

“Na to je moja prenagljena reakcija bila da nisam razmišljao o javnosti i iskazao sam svoje emocije”, objasnio je on.

Pokušaj dogovora sa desničarima

U knjizi se priseća i sastanka sa tadašnjim liderom Socijaldemokratske partije (SPO), ranijim kancelarom Kristijanom Kernom posle parlamentarnih izbora 2017.

“Kristijane, možeš li uopšte da zamisliš da budeš moj vicekancelar”, upitao ga je Kurc, posle čega je Kern ućutao, pokazavši da za njega ta opcija ne dolazi u obzir.

Takođe, Kurc je napisao i da je Kern, odmah posle izbora, na kojima je pobedila Kurcova Narodna partija (OVP), pokušao da dogovori koaliciju sa Slobodarskom strankom (FPO).

“Naknadno zaprepašćenje delova SPO kako možemo da vladamo sa desnicom, nije odgovaralo političkoj realnosti. Činjenica je da je SPO rado želela da vlada sa FPO, jer bi tako Kern ostao kancelar”, napisao je Kurc.

Putin – sušta suprotnost Trampa

Što se Vladimira Putina tiče, Kurc piše da je predsednik Rusije bio sušta suprotnost Donalda Trampa.

“On je veoma hladan, disciplinovan, uvek odlično pripremljen. Imao sam utisak da nijedan pokret, nijedna reč nije slučajna. Iako je odnos Evrope i Rusije stalno bio pod tenzijama, gotovo niko, pa tako ni ja, nismo smatrali mogućim da će preći sve granice, i da će izvršiti agresiju i time izazvati veliku patnju”, objasnio je Kurc.

Kurcova baba proterana iz Jugoslavije

Na vrhuncu migrantske krize 2015. Kurc je promenio svoj politički kurs i ušao je u konfrontaciju sa politikom dobrodošlice, te se zalagao za restriktivnu politiku koja je bila suprotna onoj nemačke kancelarke Angele Merkel.

Kurc kaže da ga je na migrantsku krizu upozorio tadašnji predsednik i suosnivač Instituta za migracionu politiku u Vašingtonu Demetrios Papademetriu. Podsetio je da je proterivanje i bežanje deo i njegove porodične istorije, jer je njegova baba, koja je pripadnica manjine Donaušvaba proterana iz bivše Jugoslavije.

“Razgovarao sam sa ekspertom Papademetriom i pitao šta će se desiti. On mi je rekao da je nova masovna migracija u toku. Kada sam pitao koliko ljudi želi da dođe, on je rekao 60 miliona, a na dodatno pitanje koliko će ih doći, on je odgovorio ‘svi ako ništa ne preduzmete'”, preneo je taj razgovor.

“Nisam homoseksualac”

U vezi “Ibica” afere, koja je 2019. bila i povod za okončanje vlade sa FPO, Kurc kaže da i danas još razmišlja da li je odluka o okončanju saradnje bila ispravna.

“I dalje ne znam kako bi se završilo da sam tada drugačije odlučio”, objasnio je on.

Osvrnuo se i na lične uvrede tokom predizborne kampanje, kao i na tvrdnju da je homoseksualac.

“Nije slučajnost da je tada nastala glasina da sam peder i da strahujem da s tim izađem u javnost. Nijedno ni drugo nije tačno. Nijedno ni drugo ne bi trebalo da bude problem u 21. veku. Ali i pored toga je godinama širena ta glasina, često od onih koji su se hvalili kako su za toleranciju”, kritikovao je Kurc.

O privatnom životu Kurc, kao ni ranije u politici, nije želeo mnogo da odaje u knjizi. Njegova partnerka Suzane Tir, sa kojom se Kurc zabavlja još od vremena studija, pomenuta je u knjizi samo jednom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here