Youtube/Russia Insight
Hipersonična raketa Avangard

Ruski strateški raketni sistem “Avangard” sa hipersoničnom krstarećom bojevom glavom, moćno je i visokoprecizno oružje za koje NATO nema “protivotrov”. kažu za Sputnjik vojni eksperti.

Ovaj sistem je u stanju da za samo nekoliko minuta uništi neprijateljsku infrastrukturu, vojne objekte i komandne centre.

Kako je saopštio komandant Raketnih snaga strateške namene general-pukovnik Sergej Karakajev, drugi puk hipersoničnih raketa “Avangard” stupio je na borbeno dežurstvo u Rusiji 17. decembra.

– Tačno na rođendan raketnih snaga (17. decembra), na borbeno dežurstvo u Jasnjensku jedinicu stupio je još jedan raketni puk – sistem “Avangard”, izjavio je Karakajev za televiziju “Zvezda”.

Šta sve može ruski “Avangard”

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni istoričar Jurij Knutov, ruski hipersonični raketni sistem “Avangard” u stanju je da ispali raketu koja razvija brzinu od oko 27 maha, što je oko 33.000 kilometara na sat.

– Ovaj sistem koristi raketu UR 100. U bliskoj budućnosti nju će zameniti raketa Sarmat. Što se tiče “Avangarda”, on funkcioniše tako da ispaljeni projektil ulazi u određenu putanju orbite, odvaja se od hipersoničnog bojevog bloka i bez motora, zahvaljujući velikoj brzini i kinetičkoj energiji, kreće se ka cilju – objašnjava Knutov.

Što se tiče spoljašnjeg izgleda “Avangarda”, Knutov objašnjava da je ceo ovaj sistem prekriven plazmom.

Bojeva glava “Avangarda” tokom leta podseća na meteorit.To je zbog činjenice da plazma apsorbuje elektromagnetno zračenje. Dakle, svi zemaljski radari koji se nalaze u zemljama NATO ne mogu je primetiti. Plazma potpuno apsorbuje zračenje koje dolazi sa protivničkih radara – konstatuje on.

Što se tiče upotrebe “Avangarda”, prema rečima ruskog vojnog eksperta Alekseja Leonkova, ovaj hipersonični raketni sistem namenjen je za uništavanje neprijateljske infrastrukture, vojnih objekata i komandnih centara. Međutim, “Avangard” se koristi i da odgovori na eventualnu agresiju neprijateljskih zemalja.

– Ovaj sistem se koristi za uzvratni udar, a u tom slučaju mete mogu biti vojna i civilna infrastruktura zemalja-agresora – ističe Leonkov.

Na pitanje koliko vremena “Avangardu” treba da stigne do neke od neprijateljskih zemalja u slučaju njihovog napada, Leonkov kaže da je ovom sistemu potrebno samo nekoliko minuta.

– Do Sjedinjenih Američkih Država, na primer, trebalo bi oko petnaest minuta, a do Velike Britanije samo pet – objašnjava ovaj stručnjak.

Za njega niko nema “protivotrov”

Prema rečima Knutova, nijedna zemlja nema “protivotrov” za ruski “Avangard”.

– Nijedna zemlja, ni zemlje NATO, ni SAD nemaju “protivotrov” za “Avangard”. Što se tiče Amerikanaca, oni nemaju oružje protiv „Kinžala“ i „Cirkona“, a kamoli „Avangarda“. Ovaj sistem neprijatelj neće moći da obori i uništi ni za petnaest, a možda ni za dvadeset godina. Ovo je prilično ozbiljno oružje – naglašava Knutov.

Rusija je trenutno jedina zemlja na svetu sa hipersoničnim raketama koje se nalaze na borbenoj dužnosti ili su u stanju visoke pripravnosti. U Oružanim snagama Rusije nalaze se avionski sistem “Kinžal” sa hipersoničnom raketom, hipersonična raketa “Cirkon” prolazi državna testiranja, a postoje i strateške rakete sa hipersoničnim blokom “Avangard”.

2 COMMENTS

    • I oper ti SFRJ. Ti si izgleda ozbiljan zapadnjački BOT,a i nije inteligentan zaključak.
      U.S/UK su 15 godina pokušavale u avganistanu i onda su ih Avganistanci praćkama najurili.Nisu Talibani imali pomoć od NIKOGA,ali gu uspeli..ovo Ukrainci uvaljeni lepo.Cela evropa i U.S ih puni,pola para pokradu,pola prodaju a 10% koriste.Biće na kraju ovoga pojedini bogatoji od Gejtsa.Na kraju će se slatko smejati. I naravno ne pordžavam NIGDE agresiju zato što su i RS ‘99 tukli po CIVILIMA I CIVILNIM objektima (što tebe naravno ne provokatoru ne dotiče)
      Ali isto tako želim UKRAINSKI RUSI da pobiju sve one zapadnjačke PSE RATA koj su došli u Ukrainu da nabijaju adrenalin..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here